Norra Skånes ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk. Foto: Berg Patric
Norra Skånes ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk. Foto: Berg Patric

Utskälld för artikel om Castros död

Publicerad
Uppdaterad
Lokaltidningen Norra Skånes uppgifter om Fidel Castros död fick oanade proportioner.
Förutom all svensk media blev Mimmi Karlsson-Bernfalk, tidningens ansvariga utgivare, även uppringd och utskälld från Kuba.
- Jag borde stängt av telefonen efter publiceringen, säger hon.
Det har gått fyra dagar sedan Norra Skåne, med huvudredaktion i Hässleholm, publicerade uppgifter om att diktatorn Fidel Castro var död.

"Trovärdiga källor"

Ännu har dessa uppgifter inte bekräftats officiellt – ingen av de stora internationella medierna har kommit med liknande uppgifter.
– Vi hade trovärdiga källor, men vi har inte kunnat jobba vidare med det hela. Vi är en lokaltidning som inte har någon möjlighet att varken bekräfta eller dementera dessa rykten, säger Mimmi Karlsson-Bernfalk, som för ett knappt år sedan tillträdde som redaktionschef och ansvarig utgivare på tidningen.
Hon vidhåller att de gjorde rätt när de publicerade uppgiften, som nått tidningen via ”obekräftade rykten från källor på University of Miami”.
Men uppföljningsarbetet efter att Norra Skåne gick ut med nyheten på sin webb, borde varit bättre, enligt Karlsson-Bernfalk.
– Jag borde stängt av telefonen på fredagseftermiddagen och i förtid förberett med uppföljande artiklar. Sen borde vi även under natten lagt ut lördagens tidningsartikel på nätet.


"Blev utskälld"

När nyheten publicerats gav det eko över stora delar av världen.
– En person som sa att han var journalist från Kuba ringde upp mig och skällde. Han var mycket upprörd och ville diskutera god journalistik. Han var inte direkt hotfull – det var inte så att jag inte kunde sova på natten, men han var mycket arg, säger Karlsson-Bernfalk.
– Men av våra läsare har jag bara fått två kommentarer. Det var fler som reagerade på ett fel i tv-tablån på lördagen än över detta. Och det sätter ju perspektiv på det hela.
Hur har personalen på tidningen reagerat?
– Jag tycker att de flesta har varit positiva till det här. Det är en reporter som tycker sig ha blivit förlöjligad av folk på stan. Vilket är konstigt, är det någon man ska rikta sådana åsikter mot så är det ju mig, inte våra reportrar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag