Här är bilden som kvinnan tog på den nu dömde mannen. Foto: Polisen
Här är bilden som kvinnan tog på den nu dömde mannen. Foto: Polisen

Utsatt för sexbrott tog bild på gärningsman

Publicerad

Offret återvände till brottsplatsen och tog en bild på mannen som angripit henne under joggingrundan. Tack vare bilden lyckades polisen identifiera den 24-årige förövaren som nu döms vid Halmstads tingsrätt till tre månaders fängelse och utvisning.

Händelsen inträffade på en ödslig väg i Hyltebruk i augusti i år. Den unga kvinnan var ute på sin vanliga joggingrunda när en okänd man påkallade hennes uppmärksamhet. Mannen frågade först kvinnan om hjälp med busstider och därefter om hon ville följa med honom, vilket kvinnan uppfattade som obehagligt. När mannen tog kvinnans hand för att tacka henne för hjälpen med busstiderna ryckte han henne till sig och började jucka mot henne. Mannen höll fast kvinnan med sin ena arm om kvinnans hals samtidigt som han också började sniffa och slicka henne i ansiktet.

"Jag blev rädd, chockad och äcklad men samtidigt paralyserad", berättar kvinnan i förhör.

Åkte tillbaka och tog bild

Hon lyckades till slut putta ifrån sig mannen och springa därifrån.

"Jag hade min mobiltelefon men jag vågade inte stanna för att ringa. Jag ville bara hem och få låsa dörren", säger kvinnan i förhör.

Väl hemma berättade hon för sin mamma om vad som hänt varpå den upprörda mamman tog bilen och bad kvinnan att följa med och pekat ut platsen. Mannen var fortfarande kvar i området när de båda kvinnorna körde förbi och offret lyckades ta flera bilder på honom med sin mobilkamera innan de kontaktade polisen.

När en av bilderna lades ut på polisens underrättelsesidor blev det napp.

"Jag kände nästan direkt igen mannen", berättar en polis som tidigare hållit förhör med 24-åringen i ett annat ärende.

24-åringen, som döms mot sitt nekande, hävdar att kvinnan hittat på situationen för att få skadestånd. Halmstads tingsrätt anser dock att kvinnan är trovärdig och att hennes berättelse även stöds av fotografierna och hennes handlande efter mötet med gärningsmannen.

24-åringen döms till tre månaders fängelse för sexuellt ofredande, olaga hot, ofredande, misshandel och övergrepp i rättssak. Han ska även utvisas efter avtjänat straff och betala ett skadestånd på 12 400 kronor till kvinnan.

Evelina Olsson
Evelina Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag