Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utsatt för giftmolnet: "Blödde ur ögonen"

1 / 8

TOFTANÄS. Det DDT-moln som drabbade både arbetare och de boende i närheten till följd av ett rivningsprojekt i Toftanäs utreds nu av en kammaråklagare. Det kan röra sig om ett grovt miljöbrott. Redan 2008 upptäcktes bekämpningsmedel i marken enligt Miljöförvaltningens protokoll.

– Man ska inte gräva i sån här mark, säger Håkan Tinnerberg, på Arbets- och Miljömedicin i Lund.

FAKTA

DDT är ett bekämpningsmedel som förbjöds i Sverige i början av 1970-talet.

Ämnet lagras i fettvävnader och kan hos varmblodiga djur och människor ge upphov till darrningar, överretbarhet och kramper som vid långvarig exponering kan bli obotliga störningar.

DDT kan leda till fertilitetsnedsättning hos djur och äggskalsförtunning hos fåglar.

Källa: Nationalencyklopedin

Enligt de rapporter från Miljöförvaltningen som Kvällsposten har fått ta del av konstaterades det redan 2008 att det finns bekämpningsmedel i marken vid Gyllins trädgårdar där ett rivningsprojekt pågår. Det var i början av förra veckan som grävmaskinisten Jerker Olsson kontaktade miljöförvaltningen efter att ha upptäckt ett ljusrosa pulver som spritt sig över platsen i samband med att han och en kollega rev ett gammalt växthus och ett intilliggande förråd. Även grannarna Jenny och Pontus Jönsson upptäckte ett rosa pulvermoln som tog sig in i deras hus och färgade golven rosa.

– Vi tänkte att det var något de använt för att färga blommorna med, men sen blev vi oroliga, berättar Jenny Jönsson för Kvällsposten.

"Blödde i ögonen"

Det blev även grävmaskinisten Jerker Olsson, som arbetat med rivningsprojektet i fyra veckor och som till följd av ledsmärtor och klåda i ögon uppsökte sjukhus.

- Till slut blödde jag i ögonen och valde att åka till sjukhuset, säger Jerker Olsson till Sydsvenskan.

Efter en rundringning blev Jerker Olsson varse att man inte hade tagit några prover på marken. Efter det beställde huvudentreprenören provtagning, rapporterar Sydsvenskan.

Provsvaren visade på höga nivåer av de förbjudna bekämpningsmedlen DDT, HCH samt höga halter av bly i det pulver som spridit sig över platsen. Arbetet avslutades och platsen spärrades av.

"Mycket hög siffra"

Boende i området liksom grävmaskinisten Jerker Jonsson har genomgått provtagningar, som ska visa om de fått i sig skadliga mängder av miljögifterna. Än så länge finns inga provsvar eller läkarutlåtande. Enligt miljöinspektör Torbjörn Håkansson är det också för tidigt att fastställa omfattningen av föroreningen eller hur stort det drabbade området kan tänkas vara.

Hur höga halter rör det sig om?

– Halten DDT i det rosa pulvret uppmätte 1100 milligram per kilo torr jord, det är en mycket hög siffra, säger han.

Även höga halter bly påträffades, 170 gram per kilo jord. I den kringliggande marken uppmättes betydligt lägre siffror, 0,43 mg DDT/kg jord och för bly visade proverna 60-440 mg/kg jord att jämföra med värdena i industriområden som ofta ligger runt 400 mg. För DDT Finns inga direkta gränsvärden då det är så pass ovanligt att det påträffas i så koncentrerad form.

Kan finnas i grundvattnet

Finns det risk för att miljögifterna kan ha funnits i marken en längre tid och att det kanske till och med har hamnat i grundvattnet?

– I värsta fall kan det finnas i grundvattnet. Vi kommer att ställa krav på att det tas grundliga prover, säger Torbjörn Håkansson.

Enligt detaljplanen ska tomten iordningsställas för villabebyggelse. Markägaren Knut Gyllin säger till Sydsvenskan att man ska ha gjort en inventering av området för runt femton år sen och då samlat in alla gifter.

– Sedan dess ska det inte ha funnits några gifter. Jag vet inte hur det har kommit dit, säger han.

"Jag visste inte"

Enligt de rapporter som Miljöförvaltningen gjort upptäcktes dock bekämpningsmedel i området 2008 och man gav då rådet till det företag som begärt markundersökning att det var angeläget med ytterligare utredning och provtagning för att säkerställa marken innan man började riva. När Kvällsposten pratar med markägaren Knut Gyllin hänvisar han till den entreprenör som sköter det aktuella rivningsprojektet.

Men visste du om att rapporten från 2008 visar att det fanns bekämpningsmedel i marken?

– Nej, det visste jag inte. Vi har lämnat in en rivningsanmälan till Fastighetskontoret och fått den godkänd, säger Knut Gyllin.

Grovt miljöbrott

Håkan Tinnerberg, på Arbets- och Miljömedicin i Lund ingår i den expertgrupp som utreder ärendet är kritisk till hur rivningsprojektet har hanterats.

– Det rosa pulvret innehåller oerhört hög koncentration DDT, det vi behöver veta nu är spridning och under hur lång tid det har funnits där. Man borde ha undersökt vad som finns i marken innan man började gräva. Här har man på nåt sätt missat det, säger Håkan Tinnberg.

En förundersökning med brottsrubriceringen grovt miljöbrott har inletts vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Två polisanmälningar har gjorts angående hanteringen av miljögifterna, bland annat gällande "vållande till kroppsskada". Ingen är i nuläget misstänkt för brott.

Kvällsposten har utan framgång försökt nå entreprenören som ansvarar för rivningsprojektet.