Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utreseförbud ska rädda tonårsflickor

Två tonårsflickor i Växjö har fått utreseförbud ur Sverige. Förvaltningsrätten vill skydda dem mot att bli bortgifta i Irak.

”Enligt den kultur hon har växt upp i är en kvinna som fyllt 18 för gammal för att någon ska vilja gifta sig med henne”, förklarar den ena flickans mamma.

De båda flickorna på 14 och 16 år bor tillsammans med två yngre barn och en 36-årig kvinna. Hon har separerat från sin man.

14-åringen har sin pappa i Irak.

Förvaltningsrätten i Växjö har nu gett flickorna utreseförbud. Brott mot förbudet kan ge två års fängelse.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Pappan har uppträtt våldsamt mot mamman och tidigare lurat henne att ta med barnen till Irak.
Foto: ARKIV

Båda papporna vill att flickorna ska giftas bort i Irak. Männen har på olika sätt försökt tvinga igenom sin vilja men tonåringarna har inte velat finna sig i påbuden.

Flickorna vill ha förbudet

Flickorna har själva gått med på att förvaltningsrätten ger dem utreseförbud, trots den inskränkning av deras personliga frihet som detta innebär.

I rätten berättade mamman att hennes man 2019 lurade henne att åka till Irak med barnen.

Han skulle tvinga 16-åringen att gifta sig där – men barnen och mamman lyckades fly tillbaka till Sverige.

Mannen sökte då upp 14-åringens pappa i Irak för att be om tillåtelse att döda henne om hon inte gick med på deras planer.

Mannen har slagit sin fru

Han har därefter varit hemma i familjens lägenhet i Växjö där han slagit frun och även på annat sätt uppträtt våldsamt, har hon berättat.

Möjligheten att ge utreseförbud infördes vid halvårsskiftet i år. Avsikten är att skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas.

Det är socialnämnden i Växjö som har ansökt om utreseförbud för flickorna – men både de och mamman är helt med på arrangemanget.

Båda har förklarat att de är rädda för sina respektive pappor och för att giftas bort om de åker till Irak.

Kan få två års fängelse

Förvaltningsrätten i Växjö såg ingen anledning att misstro det som flickorna och mamman berättade.

”Deras uppgifter är samstämmiga och trovärdiga och ska därför läggas till grund för bedömningen i målen. det föreligger en påtaglig risk för att (flickorna) förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse.”

Nu blir det straffbart för pappan att försöka få med sig flickorna ut ur landet.

Den nya lagen fastslår att den som för ut ett barn ur Sverige i strid med ett utreseförbud eller ett tillfälligt utreseförbud döms till fängelse i högst två år.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!