Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utredningen visar: Därför dödade föräldrarna sina barn

Det var den 9 januari förra året som familjen hittades död i sin bostad. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN
Föräldrarna tog ett gemensamt beslut att ta sina barns liv och därefter sina egna. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I ett avskedsbrev står det bland annat att föräldrarna inte ser att de – eller barnen – kommer att kunna leva ett liv i någon egentlig mening. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN
Dokumentet visar tidsförloppet då polisen först ryckte ut till platsen efter att arbetsgivaren inte fått kontakt med mannen i familjen. Foto: Polisen

Det var den 9 januari 2018 som en familj med mamma, pappa och två barn hittades död i en villa i Bjärred. 

Polisen har nu släppt utredningen kring fallet – där det framkommer när föräldrarna skickade ett sista sms till varandra.

Dessutom står det klart i brevet att föräldrarna ett halvår tidigare valt att ta sina och barnens liv. 

I brevet står det bland annat att föräldrarna inte ser att de eller barnen kommer att kunna leva ett liv i någon egentlig mening. 

Det är i polisens utredning om dödsfallen i Bjärred som det framgår vad som ledde till att föräldrarna valde att ta sina barns, och sina egna, liv. 

Polisen har nu släppt utredningen på 19 sidor med flera uppgifter som tidigare inte har varit offentliga. Anledningen till att uppgifterna släpps är att förundersökningen nu är avslutad.

I ett brev, som delvis återges i polisens utredning, står det att familjen tog beslutet redan under hösten 2017. 

”Till den det berör”, inleds brevet som fortsättningsvis innehåller information om att föräldrarna i samförstånd har valt att ta sina egna, och sina barns, liv. 

Familjen hittades död i en villa i Bjärred den 9 januari förra året. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

Händelsen, som engagerade hela Sverige och som väckte många frågor, uppmärksammades stort i medierna.

Det finns fortfarande vissa uppgifter om är fallet som är belagda med sekretess. Polisen förklarar att det i det här fallet gäller för uppgifter om personernas personliga och ekonomiska förhållanden samt med hänsyn till de avlidna och anhöriga.

Då skickades sista sms:et

Bakgrunden till föräldrarnas beslut ges delvis i föräldrarnas brev där de också skriver att ingen av familjemedlemmarna någonsin kommer kunna leva ett liv i någon egentlig mening, på grund av deras situation. 

Sista sms:et mellan föräldrarna skickades enligt utredningen klockan 21.34 på kvällen den 5 januari. 

Polisen hittade också en pekdator i köket där man kunde logga in och få tillgång till en mejlkonversation mellan föräldrarna som var av intresse för utredningen.

 

Undertecknad av båda

Brevet är undertecknat av båda föräldrarna. Där framgår också att de tog beslutet en tid före familjen hittades i villan – redan under hösten 2017. 

Polisen skriver i sin utredning, där delar av innehållet inte längre är sekretessbelagda, att undersökningarna av avskedsbrevet ger stöd för att det är autentiskt. Bland annat med anledning av handstilsundersökningen, namnteckningarna och att det inte förekommer främmande fingeravtryck på papperet.

Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÀLLSPOSTEN

I utredningen återges också polispatrullens vittnesmål från händelsen. Hur de beordrades till villan för att knacka på efter att mannens arbetsgivare inte fått kontakt med honom. 

De två polismännen skymtade då mannen i familjen genom den nedsläckta nedervåningen och tog sig in. Resten av familjen, mamman och barnen, hittades på ovanvåningen, nedbäddade. 

 

Hade diagnostiserats med ME

I ett läkarutlåtande som bifogats i utredningen framgår att barnen diagnostiserats med sjukdomen ME. 

En neurologisk sjukdom som tidigare kallades kroniskt trötthetssyndrom. Sjukdomen kännetecknas av långvarig utmattning med svåra funktionsnedsättningar. 

De två döttrarna hade varit skrivna på en skola i Bjärred, men var aldrig på plats. I stället fick de hemundervisning, vilket kommunen har meddelat tidigare

Den äldsta flickan gick inte längre på skolan, men tidigare fick hon hemundervisning fyra dagar i veckan. Den yngsta, som fortfarande gick i skolan, hemundervisades tre dagar i veckan.

– Vi har jobbat nära och vi har sett en familj i djup kris. Men att det skulle gå så här det fanns inte på kartan. Det kunde ingen tro, har rektorn på skolan sagt.

Systrarnas sjukdom var inget som syntes utåt. Chockade grannar i området pratade om att familjen hade setts i sammanhang där allt verkade vara som vanligt. 

Efter dödsfallen var sorgen tydlig på deras gamla skola. Flaggan vajade på halv stång och ett rum avsattes som ”minnesrum”.

Polisernas fasansfulla upptäckt

Poliserna som kom först till brottsplatsen har berättat öppet om sina upplevelser.

Det var också en stor del i att delar av förundersökningen nu blev offentliga – eftersom uppgifterna redan var kända.

De två poliserna som ryckte ut gjorde det efter att pappans arbetsgivare hade uttryckt oro över att han inte kom in till jobbet, vilket var olikt honom.  

– Det här var en av hans stora hållpunkter under året och när han inte dök upp förstod vi tidigt att något var väldigt fel, har chefen tidigare sagt.

När larmet kom in stod polisbilen parkerad vid McDonalds i Lomma och poliserna har tidigare berättat om de fasansfulla första minuterna i huset i en intervju med tidningen Svensk Polis som Kvällsposten har skrivit om.

Poliserna tog bild på avskedsbrevet och andra dokument som låg på ett bord i det välstädade vardagsrummet Foto: Polisen

Genom en glipa i fönstret såg en av poliserna att det stod tallrikar staplade på varandra på diskbänken. Polisen fick intrycket att familjen just hade ätit.

När de var innanför dörren ropade en av poliserna om någon var hemma, men möttes av tystnad. Den första som hittades var pappan, sedan mamman och därefter de två flickorna.

På en presskonferens i december 2018 gick polisen igenom en rad omständigheter kring fallet – och detta gjordes med samtycke med familjens anhöriga. 

 

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

 

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.

www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

 

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

 

Bjärred-fallet: Detta har hänt

9 januari 2018: En familj på fyra personer hittas på eftermiddagen döda i sin villa i Bjärred. Polisen väckte direkt misstankar om ett brott.

10 januari: Händelsen rubriceras som mord. Polisen bekräftar att gärningspersonen troligtvis var en av de döda.

11 januari: Rektorn på barnens skola går ut med att barnen har fått hemundervisning.

19 januari: Polisen går ut med att det finns ett avskedsbrev som är undertecknat av båda föräldrarna. I brevet framgår det att orsaken till föräldrarnas beslut är att man inte såg någon livskvalitet på grund av döttrarnas sjukdom.

26 mars: Lomma kommun skärper sina rutiner efter händelsen och menar att man borde ha uppfattat signaler hos familjen.

11 december: Polisen går igenom delar av förundersökningen i en presskonferens.

14 mars 2019: Förundersökningen läggs ned och tidigare sekretessbelagd information blir därmed offentlig. Däremot inte allt med – hänsyn till de döda och deras anhöriga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!