Utredningen om Yaras
död hittad i soptunna 

Foto: Ludvig Thunman

Orosanmälningarna till Socialförvaltningen i Karlskrona fortsätter att öka efter åttaåriga Yaras död.

Men trots att personalen slagit larm dröjer nyanställningar, rapporterar BLT Sydöstran.

Samtidigt har en privatperson lämnat över en utredning kring Yaras död till polisen efter att ha hittat den i en pappersåtervinning i ett hyreshus, skriver tidningen.

Två veckor innan den åttaåriga flickan hittades svårt skadad i en lägenhet i Karlskorna på Valborgsmässoaftonen hade polisen faxat över en orosanmälan till Socialförvaltningen. Faxet kom till den obemannade kommunen på långfredagen och blev sedan liggande.

Därefter uppmärksammade ingen anmälan förrän Yara redan var död.

Sedan i maj har kommunen fått ta emot över 200 orosanmälningar. I en lex Sarah-anmälan slår nu personalen larm om anmälningarna inte hinner hanteras på grund av brist på resurser.

I nio av tio fall har socialförvaltningen inte hunnit träffa de berörda familjerna och gjort en bedömning inom två veckor. Enligt anmälan har utredningarna i stället dröjt i upp till två månader.

Nyanställningar i höst

Socialnämndens ordförande, Ingrid Hermansson (C), säger att kommunen tacklat den svåra situationen genom att ta in personal som egentligen gått i pension samt flyttat anställda mellan avdelningar. Bland annat har fyra anställda från Fältgruppen omplacerats och de ersätts i stället med bemanningsanställda.

Ingrid Hermansson uppger också för BLT Sydöstran att kommunen "scannats" på socionomer.

Just nu annonserar kommunen efter personer som ska fylla fyra socionomtjänsten. Men några nyanställningar blir inte aktuella förrän till hösten menar, Ingrid Hermansson. Hon bedömer samtidigt att den nuvarande personalen klarar den rådande situationen fram till dess.

– Jag tror att det reder sig. Personalen tittar på alla anmälningar och prioriterar de som är akuta, säger hon till BLT Sydöstran.

"Väldigt dåligt omdöme"

Samtidigt fortsätter kommunens hantering av ärendet att uppröra.

I fredags ska en anonym uppgiftslämnare till BLT Sydöstran dessutom ha hittat en stor mängd kommunmaterial i en pappersåtervinning i ett hyreshus i centrala Karlskrona. Enligt uppgiftslämnaren ska pappershögen bland annat ha innehållit en utredning kring Yaras död, men även en stor mängd handlingar med personnummer och arvodesräkningar.

– Hela den här historien om Yara förföljer på något vis kommunen. Alla misstag som har gjorts. Det är något sjukt som måste upp till ytan. Att lägga dessa handlingar, som handlar om ett barns tragiska död, i en offentlig soptunna i ett hyreshus kanske inte bryter mot lagen, men det måste visa på ett väldigt dåligt omdöme. Det kan inte vara ett korrekt förfarande, säger uppgiftslämnaren till tidningen.

Uppgiftslämnaren uppger också att denna omedelbart efter fyndet tog kontakt med polisen och överlämnade materialet.

Ber om ursäkt

En ledande politiker, som bor i området, erkänner för BLT Sydöstran att det är han som slängt de kommunala papperen i återvinningen. Samtidigt säger han att allt slängt material varit offentligt och inget ska ha varit belagt med sekretess. Utredningen kring Yara var "maskad" och politikers arvoden är offentliga uppgifter, menar han.

Politikern förklarar den stora mängden material med att han just nu är mitt uppe i en flytt.

– Jag blir illa berörd när jag hör om personens reaktion och beklagar om den personen upplevde det som obehagligt, säger han till BLT Sydöstran.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!