Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Utredningen mot Ystadsföräldrarna läggs ner

Föräldrarna Hans och Pernilla Brendestam.Foto: TV4 / TV4
Foto: CLAES CARLSON / KVP

I flera år hölls ett antal syskon isolerade i idyllen på Österlen, utan att gå i svensk skola och med lite kontakt med omvärlden. 

Föräldrarna har utretts för bland annat misshandel – men nu läggs den förundersökningen ner. 

”Åklagare och polis har vidtagit en rad utredningsåtgärder men inte kunnat finna några straffbara gärningar”, skriver åklagaren i ett pressmeddelande. 

Det var i juni 2019 som HD-Sydsvenskan i en lång rad artiklar kunde berätta om barnen som hållits isolerade ute på idyllen i Österlen i drygt 15 år. Släktingar och bekanta som Kvällsposten varit i kontakt med har berättat att de hållits på avstånd från familjen i många år. 

I augusti 2018 tvångsomhändertogs fyra av syskonen av socialtjänsten i Ystad. Det femte var myndigt och har sedan dess bott kvar med föräldrarna.

Ytterligare ett av barnen har sedan tvångsomhändertagandet blivit myndigt och flyttat hem till sina föräldrar igen.

Föräldrarna, Hans och Pernilla Brendestam, valde att i början av november 2019 tala ut om barnens situation och omhändertagandet i TV4:s nyhetsmagasin Kalla Fakta.

Paret har hela tiden nekat till att barnen ska ha hållits isolerade och att de ska ha tagit skada av sina levnadsförhållanden.

– Nä, nä och det är väl så att barnen är ett bra bevis på det. De är jättesociala och det säger alla som träffar dem i princip, sa mamman Pernilla i programmet.

Förundersökningen läggs ner 

En förundersökning mot föräldrarna har tidigare lagts ner, men i våras beslutade åklagare Eva-Marie Persson att öppna upp den igen. Utredningen handlade då om bland annat misshandel. 

– Det kom in en begäran om överprövning och det material som lämnades in från socialnämnden i Ystad var ganska magert, men i det materialet fanns det uppgifter om barnens situation som gör att det finns anledning att anta att brott har förekommit. sade åklagare Eva-Marie Persson till Kvällsposten då. 

Men nu läggs förundersökningen åter ner. Det beslutade kammaråklagare Ingered Jigin under fredagen. 

– Vi har vidtagit alla utredningsåtgärder som vi funnit möjliga i utredningen som omfattar misshandel, olaga tvång och olaga frihetsberövande. Vi har gjort husrannsakan, tagit lagringsmedia i beslag, hört de tre mellanbarnen och hört personer som var inblandade när barnen omhändertogs hösten 2018, säger Ingegerd Jigin. 

– Vi har brottsbalken att förhålla oss till, och vi ser inte att det har begåtts något brott. Vi har vänt på detta, funderat på vad detta handlar om, men kommit fram till att det stannar vid omsorgsbrister, säger hon vidare. 

Föräldrarna Hans och Pernilla Brendestam har inte varit delgivna misstanke. 

I ett sms till Kvällsposten i november 2019 kritiserade de socialtjänsten i Ystad: 

”De har målat upp en bild av oss som föräldrar som inte överensstämmer med verkligheten. Det är anmärkningsvärt att socialtjänsten med alla medel vill massmedialt svartmåla oss.” 

TV: Efter de nya restriktionerna i Skåne:”Jag saknar att gå ut”

Kvällsposten på plats vid Malmö universitet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!