Nyårsfirandet på Larmtorget i Kalmar har resulterat i flera anmälningar om sexuellt ofredande. Foto: Nils Petter Nilsson

Nyårsfirandet på Larmtorget i Kalmar har resulterat i flera anmälningar om sexuellt ofredande.

 Foto: Nils Petter Nilsson

Utredningar om ofredande läggs ner

Publicerad

38 personer har hittills anmält att de blivit ofredade på nyårsafton i Kalmar.

Men nu läggs utredningarna ner.

– Vi tar det här på största allvar och kommer det in några uppgifter som pekar mot någon eller några, så kommer vi ta upp det igen, säger Ulf Karlsson, presstalesman, vid polisen i Kalmar.

Under själva nyårsnatten inkom fyra anmälningar om ofredanden i Kalmar. Polisen misstänkte dock att det fanns ett stort mörkertal och gick ut och vädjade till allmänheten att anmäla om de råkat ut för något liknande. Just nu är man uppe i hela 38 anmälningar. Dessutom uppmanade man målsäganden och övriga som kunde tänkas ha bilder eller videoupptagningar från kvällen att lämna in dessa till polisen.

Men trots att man fick in flera filmer där man pekade ut gärningsman så läggs nu utredningen ner.

– De filmer som kommit in har inte gett någonting, därför kan man tyvärr inte gå vidare. Uppenbarligen har vi inte kunnat identifiera personerna. Det är jättetråkigt att man inte kommit fram till någonting, men det är oerhört svårarbetat, säger Ulf Karlsson, presstalesman vid polisen i Kalmar.

Totalt har 23 anmälningar gjorts och det är 38 målsäganden för närvarande.

– I de allra flesta fall handlar det om något form av sexuellt ofredande, säger Ulf Karlsson.

Räknar med fler anmälningar

– Det har gått 20 dagar och vi har tittat på filmer och eftersökt människor i medier och sociala medier som kan känna till något. Det kommer säkert komma in fler anmälningar och kommer det in något som pekar mot någon eller några så är vi i full action igen, säger han.

Han menar att det inte kommit några rapporter om att det inträffat något liknande i Kalmar efter nyårsafton.

Efter massofredanden i tyska Köln under nyårsnatten har en 26-årig man anhållits misstänkt för sexuellt övergrepp. Tyska polisen har inlett förundersökningar mot ytterligare 20 personer som misstänks för andra brott, däribland stöld och rån, enligt nyhetsbyrån TT. Händelserna i Köln ledde till 883 polisanmälningar, varav 497 kommer från kvinnor som anmält sexuella övergrepp, uppger BBC.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag