Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredning mot Yaras skolchef har lagts ned

Efter mordet på Yara upptäcktes en rad brister och missförhållanden inom de myndigheter som hanterat ärendet och rektorn, Johan Johansson, stängdes omedelbart av från sin tjänst.
Foto: SVT/Blekingenytt
Mördade Yara.

Förre skolchefen i Karlskrona kommun, Maria Persson, frias från ansvar.

Den brottsutredning gällande tjänstefel som startade strax före jul har lagts ned.

– Jag har kommit till slutsatsen att inget brott har begåtts, säger vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors till Sydöstran.

Maria Persson var skolchef i Karlskrona kommun under perioden när det tragiska mordet på Yara inträffade,

Efter mordet på den åttaåriga flickan upptäcktes en rad brister och missförhållanden inom de myndigheter som hanterat ärendet.

Rektorn på Yaras skola, Johan Johansson, stängdes omedelbart av från sin tjänst, vilket ledde till att han blev djupt deprimerad, körde av vägen och skadades svårt. Johansson är fortfarande inte återställd från skadorna han ådrog sig i samband med bilkraschen.

– Han visar ibland att han är med oss, han kan bli uppspelt och så. Men han kan inte prata eller förmedla sig på något sätt, sa hans sambo Karin Johansson i november.

"Inget brott har begåtts"

Det var i samband med det som Karlskronas före detta skolchef, Maria Persson, i december delgavs misstanke om tjänstefel på grund av behandlingen av rektorn.

I november framkom det att Johansson följt de rutiner som fanns när det gäller oroskontakter med socialen och att det först var efter att tragedin var ett faktum som de ändrades.

Nu, drygt två månader senare, är vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors, färdig med sin granskning av ärendet.

– Och jag har kommit till slutsatsen att inget brott har begåtts, säger hon till tidningen Sydöstran.

Grenerfors vill, enligt Sydöstran, inte avslöja några detaljer från förundersökningen och hon vill heller inte berätta hur många personer som har hörts.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!