Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utredaren: "Var en obehaglig utredning"

Anders Pernius, som ledde förundersökningen mot den 21-årige dagispraktikanten beskriver utredningen som "obehaglig"." Givetvis så måste vi försöka vara objektiva, men samtidigt är vi bara människor vi med och det är klart att det påverkar oss också," säger han.

Anders Pernius, kommissarie och spaningsledare vid polisen i Oskarshamn, ledde förundersökningen mot den 21-åriga pedofil som dömdes i Kalmar tingsrätt.

Han berättar om en "obehaglig" utredning.

– Vi är bara människor vi också, det är klart att det påverkade oss, säger Pernius till Kvällsposten.

När Kvällsposten pratar med Anders Pernius har domen mot den 21-årige dagispraktikanten i Högsbo kommun precis offentliggjorts.

Han berättar om en emotionellt jobbig utredning.

– Vi kunde bara försöka genomföra utredningen så objektivt som möjligt. Men givetvis var det speciellt med den här mängden och den här typen av övergrepp, säger han och tillägger:

– Jag tror inte att det var någon i gruppen som varit med om något liknande tidigare.

Förnekade inledningsvis

Pernius berättar att ärenden där vuxna förgriper sig även om det inte är vanligt kommer in, men att han aldrig varit med om någonting i den här digniteten.

– När det första fallet kom in så förnekade 21-åringen först. Sedan gjorde vi en husrannsakan då vi också grep honom. Då beslagtog vi även dator och telefon.

– Kort senare kom allt fler anmälningar och vi förstod att det här skulle eskalera.

Pernius har inte lusläst domen, men berättar att han såg rättspsykiatrisk vård som den enda alternativet.

Hur var det att jobba med en sådan här utredning?

– Givetvis så måste vi försöka vara objektiva, men samtidigt är vi bara människor vi med och det är klart att det påverkar oss också.

Det har varit emotionellt påfrestande för alla inblandade.

– Det känns som att vi hade ett tryggt team men vi fick också det stöd vi behövde. Vi hade gruppträffar där vi fick vädra hur vi kände.

Hur funkar det?

– Vi samlade ihop gruppen för att få en chans att prata ut om hur vi kände, för att avlasta rent känslomässigt.

Försökte se ur familjernas perspektiv

Men man gjorde även vad man kunde för att minska lidandet så gott man kunde för de utsatta barnen och familjerna.

Från polisens sida erbjöd man psykisk och fysisk hjälp för både barn och föräldrar. Barnen har fått sjukhushjälp där man där man även försökte fick teknisk hjälp med att säkra en del spår.

– Vi tog in en familj åt gången så att de inte skulle behöva genomlida förhör efter förhör.

Vad kommer att vara ditt bestående minne från det här fallet?

– Vi märkte redan i inledningsskedet att det skulle eskalera till något stort, och förstod redan då att det skulle väcka mycket känslor och bli intressant ur massmedialt perspektiv. Då visste vi att det var oerhört mycket arbete som låg framför oss. Men det är svårt att sätta fingret på ett minne. Det var så mycket med allt från åtal till rättegång och dom, säger Anders innan han avslutar:

– Det var en obehaglig utredning på det sättet. Nu hoppas vi bara att barnen och familjerna, och också personalen på förskolan kan gå vidare från det här på ett så bra sätt som möjligt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!