Utpressare hotar sprida filmer på svenska porrsurfare

På fredagen skickades ett stort antal utpressningsmejl till svenskar bland annat till en äldre man i Malmö.
I mejlet påstår en hackargrupp att de med hjälp av ett virus filmat mottagarna när de porrsurfat och hotar att offentliggöra filmerna.
Utpressarna vill ha cirka 5 700 kronor för att radera all data om sina offers påstådda porrsurfande. Pengarna ska betalas i bitcoin.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

På fredagen drabbades ett stort antal svenskar av hotfulla mejl. Hackare kräver pengar av privatpersoner som man påstår har porrsurfat.

Hackaren skickar mejlen från mottagarens egen mejladress. Utpressningsmejlen med falska porrhot har fortsatt under helgen.

I omgångar har svenskar, men också danskar och invånare i andra länder fått mejl som fått dem att spärra upp ögonen. En del kanske fick ont i magen. Andra blev arga. En del har skrattat.

Under sommaren kom en omgång hotfulla mejl till ett stort antal sydsvenskar. Polisen varnade då för att svara på mejlen. Efterhand upphörde utpressningsmejlen.

Utpressarna krävde den gången betalning för att inte sprida filmer med sexuella inslag som man påstått sig ha filmat med hjälp mottgarens egen dators webbkamera.

Budskapet i mejlet som Kvällsposten tagit del är hotfullt.

"Han vet inte hur man gör"

I fredags kom en ny omgång men nu på svenska.

– Min sambo, som verkligen är urusel på datorer blev alldeles förskräckt när han läste mejlet. Porrsurfat har han inte gjort. Han vet inte hur man gör. Vi har gjort en polisanmälan och då fick jag veta att många hade hört av sig till polisen, säger en Malmökvinna som kontaktat Kvällsposten för att varna andra.

– Det finns kanske de som blir rädda och betalar, säger hon.

Men det som oroade henne och maken var att utpresserna använt deras egen mejladress som avsändare av utpressningsmejlet.

Någon som påstår sig vara medlem i en internationell hackergrupp hävdar just det, att mottagarnas mejl hackats, att de har full tillgång till all information i datorn.

Mejlet är hotfullt:

"Vi är medvetna om dina små och stora hemligheter...ja, du har dem. Vi såg och spelade in dina aktiviteter på porrwebbplatser. Din smak är så konstig, du vet .. Men det viktigaste är att vi ibland spelade in dig med din webbkamera, synkronisera inspelningarna med det du såg på! Jag tror att du inte är intresserad visa den här videon till dina vänner, släktingar och din intima ..."

Kräver betalning i bitcoin

Den som vill slippa att få sina påstådda hemligheter offentliggjorde uppmanas att inom 48 timmar betala 600 dollar, cirka 5 700 kronor. Pengarna ska betalas in till hackarnas digitala plånbok, en så kallad bitcoin-plånbok.

Men sannolikheten att de som kallar sig hackare lyckats komma åt mottagarnas lösenord är låg. Det visar sig nämligen att de använt ett knep som kallas "spoofing".

Det kan jämföras med att man, enkelt uttryckt, tejpar någon annans namn över sitt eget på en namnskylt. För en van användare är det enkelt, och mejladresser till svenska användare går lätt att samla ihop på nätet med hjälp av specialskrivna dataprogram.

Flera varnar

När Kvällsposten söker på nätet efter just denna bitcon-plånboken, som är anonym, dit pengarna ska betalas, vilket inte är en särskilt avancerad sökning, visar det sig att ett stort antal personer anmält att den används i bedrägeliga syften.

Flera varnar för just denna bitcoin-plånbok på en sajt som heter BitcoinAbuse.com.

Första kommentaren om denna nya våg av hot om påstådda filmer som avslöjar porrsurfande kom redan på fredagen, samma dag som Malmökvinnans make tog emot det obehagliga mejlet. Flera påpekar att avsändaren skriver på dåliga svenska. Några skriver hur lätt det är att genomskåda utpressarens försök att lura mottagare att deras mejlkonton hackats.

Ett par stycken skriver att det är omöjligt att att hackare filmat dem med datorns inbyggda webbkamera. En skriver att han inte har någon sådan i sin dator. En annan påpekar att han alltid har sin webbkamera täckt.

Kommentarerna har fortsatt komma under lördagen med varningar om att det handlar om bedrägeri.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!