Med hotfulla sms terroriserade 67-åringen sin doktor och hans manlige partner.Med hotfulla sms terroriserade 67-åringen sin doktor och hans manlige partner.
Med hotfulla sms terroriserade 67-åringen sin doktor och hans manlige partner.
Nu döms 67-åringen i tingsrätten för bland annat utpressningsförsök. Foto: JENS CHRISTIANNu döms 67-åringen i tingsrätten för bland annat utpressningsförsök. Foto: JENS CHRISTIAN
Nu döms 67-åringen i tingsrätten för bland annat utpressningsförsök. Foto: JENS CHRISTIAN

Utpressade och hotade sin läkare

Publicerad

En läkare och hans manlige partner i Malmö utsattes för hot och utpressning av en före detta patient. De hotades med våld och fick ta emot homofobiska sms-meddelanden.

Nu döms patienten för hoten. Han ska även betala skadestånd.

I mitten av december 2015 fick läkaren plötsligt ett utpressningsbrev från en person han inte ens kunde komma ihåg att han någonsin hade träffat.

En 67-årig man påstod att han hade blivit felbehandlad av läkaren. Nu krävde han ersättning – antingen 200 000 kronor senast i slutet av januari 2016, eller 4000 i månaden resten av hans liv.

Partnern fick också brev med krav på ersättning och direktiv om hur pengarna skulle betalas.

Fick överfallslarm

Läkaren polisanmälde utpressningen och fick stöd av sin arbetsgivare –  han fick ett överfallslarm och möjlighet att åka taxi till och från jobbet. Men han svarade aldrig på hotbrevet.

I januari spådde 67-åringen hoten med några sms, fulla av homofobiska sexanspelningar – många fula ord, versaler och utropstecken.

Ett av sms:en var extra hotfullt:

"Var försiktiga när ni öppnar dörren och är ute. Det finns en galen knarkare som har vapen och vill skada er båda. Kanske mer än bara skada. Jag har sagt nej men han lyssnar inte mig. Han vill hjälpa mig och tjäna pengar till knark. Titta bakåt för att se om någon jagar er. Mera kan jag inte hjälpa er.”

"Sjuk av medicinen"

Inför rätta förklarade mannen att han "tyckte" att läkaren var skyldig honom pengar. Det var den medicin läkaren hade skrivit ut som hade gjort honom sjuk.

Han hade blivit extra triggad av att läkaren och dennes partner aldrig svarade på hans brev och sms. De många anspelningarna på läkarparets sexuella läggning var bara "en rolig grej".

Malmö tingsrätt bedömer att 67-åringen gjort sig skyldig till olaga hot, ofredande och försök till utpressning. Han anses ha kränkt männen på grund av deras läggning.

Han döms till villkorlig dom och dagsböter, plus 10 000 kronor vardera i skadestånd till männen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag