Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utpressade sin mamma – krävde 15 000 kronor

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK

Sonen försökte utpressa sin mamma tillsammans med sin kompis i Malmö.

Båda ringde och var hotfulla mot mamman.

Nu döms de till sex månaders fängelse.   

Det var den 7 maj som sonen och hans kompis möttes upp på Värnhemstorget i Malmö. Då bestämde de sig för att ringa till sonens mamma. Motivet var tydligt – de ville komma över 15 000 kronor snabbt.

I fredags kom tingsrättsdomen att de båda ska avtjäna sex månader i fängelse.

Allt började med att sonen ringde och bad sin mamma i 50-årsåldern om pengar. Hennes svar blev att hon inte hade 15 000 att låna ut. Då sänkte han summan både en och två gånger.

Trots detta kvarstod mammans svar – hon hade inga pengar att låna ut.

Då ändrades sonens attityd. Han sa åt kompisen att ringa mamman för att pressa henne på pengar, vilket han gjorde på arabiska. Detta också utan framgång.

Ringde minst 40 samtal

Hetsen ökade allteftersom tiden gick och både sonen och vännen ringde mamman flera gånger inom loppet av två timmar. Sonen ringde minst 40 samtal och hävdade att han var tvungen att betala tillbaka en skuld.

Sen kryddade han till sina hotfulla samtal med att han blivit skjuten i foten och behövde pengarna snarast. Därefter ringde hans vän och sa att han skulle ”komma maskerad och bomba hennes hus”, enligt mammans polisförhör.

Då tog det stopp – mamman ringde polisen.   

I förhör har sonen berättat att han brukar kunna övertala sin mamma att låna ut pengar. Först säger hon alltid nej men när de ses brukar han kunna övertala henne, menar han.

Trodde inte på sonen

Samma kväll kom sonen hem till mamman men lämnade abrupt för att köpa cigaretter. Mamman tror att han insåg att hon hade larmat polisen.

Dagen efter mötte han upp sin mamma på stan och hävdade att det var kompisen som fått honom att utpressa mamman. Hon trodde honom inte.

På väg hem efter en fest på kvällen greps han.

I samband med detta kom det även fram att sonen ska ha stulit parfymer på Emporia. Han förekommer på 53 olika ställen i belastningsregistret. Vännen hade just kommit ut från ett fängelsestraff på åtta månader.

Tingsrättens bedömning var tydlig – de anser att det var uppenbart att männen försökte utpressa mamman.

TV: Det här är domen i Encrochat-målet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!