Utpekade slavkrogarna: ”Kunder skriker på oss”

I många år har det rapporterats om slavarbete och andra allvarliga missförhållanden i krogmiljön – utan att någon har agerat. Tidigare i januari kunde Expressen rapportera att allt fler bojkottar de utpekade krogarna.
Under en tidigare inspektion upptäcktes en säng i en källare till en av de restauranger som har granskats av Kvällsposten.
Foto: Miljöförvaltningen

Anställda som jobbar utan lön och bor i restaurangens källare.

En 14-årig flicka som tvingas gifta sig med en vuxen man i Malmö.

För första gången svarar nu släktingar till krogägaren på frågor om vittnesmålen som har skakat om Malmös krogvärld i grunden.

– Det har varit många attacker. Kunder kommer hit och skriker på oss, säger en släkting till den utpekade ägaren.

Restaurangen är tom på kunder trots att den har öppnat för kvällen. Mani Mahajan går ut för en rökpaus men har inte bråttom in igen, trots att det är hans krog.

– Möllan är dött nu. Förut åkte folk hit från hela Malmö och även från Lund. Men nu vill ingen vara här, säger han.

Han vittnar om att allt förändrades efter Johanna Karlssons reportage på nyårsdagen. 

I texten berättar hon om Suravi som giftes bort som 14-åring och jobbade gratis på sin makes krogar i tio år, och om kocken Zakir som sov i restaurangens källare under tiden han arbetade där.

Mani har tidigare jobbat på en av krogarna där även Suravi och Zakir arbetade. Nu äger Mani en annan restaurang, Möllan Nights. Det är ett av flera ställen som har kopplingar till den ägarfamilj som Suravi blev ingift i när hon var barn, även om han inte är släkt med dem.

Mani Mahajans verksamhet är en av flera restauranger som pekas ut på sociala medier och i affischer på stan – och som Malmöbor uppmanas att bojkotta.

– Jag vill inte vara en del av den här röran, säger han själv.

Samtidigt gick Suravis exman in som borgensman för Mani Mahajan när han nyligen tog över Möllan Nights.

– Jag visste inte det när jag tog över företaget. Jag vill inte ha kopplingar till honom för det påverkar mitt rykte. Jag har trott att de är rimliga människor, men efter att det här kom fram har jag ansökt om att byta borgensman. 

På hans restaurang råder det inga dåliga arbetsvillkor, menar han.

– Vad andra krogar gör kan jag inte påverka, men jag blir bestört. Vi bor i Skandinavien, inte i ett land i tredje världen, jag menar... kom igen. Men så här ser det ut runtom i hela världen. 

– Fram till att man blir påkommen kommer folk att fortsätta med det, folk som inte har någon moral. Folk gör konstiga saker. Allt beror på vilken moral man har.

Mani Mahajan, ägare Möllan Nights.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Razzia mot flera krogar

För en vecka sedan slog polisen och andra myndigheter till i en samordnad razzia mot flera restauranger kring Möllevången som har pekats ut för bristfälliga arbetsvillkor. 

Resultatet blev bland annat att polisen hittade cannabis på en krog och tre personer ur personalen var vid tillfället misstänkt påverkade. Det upptäcktes brister i arbetsmiljön. Däremot hittades ingen sovplats i källaren, som vid en tidigare inspektion.

– Vi kontrollerar att man håller sig inom ramarna för tillstånden, att alkoholtillståndet följs. De andra myndigheterna hjälper till med att kolla så att man uppfyller deras krav också, sa insatsledaren Hampus Ralfnert direkt efter razzian.

Han menade också att Johanna Karlssons rapportering ökat uppmärksamheten för problemen på krogarna.

– Jag skulle inte bli helt förvånad om det har en viss bäring, faktiskt.

Mani Mahajans restaurang var en av platserna där myndigheterna slog till.

– Jag blev nervös för att 20-25 personer sprang in här och började ställa massa frågor. Alla kunder som satt och åt gick härifrån, säger han.

Han förlorade mycket pengar den helgen, berättar han, för kunderna kom inte tillbaka.

– Jag var tvungen att ta ledigt två dagar bara för att återhämta mig mentalt efter den upplevelsen. Men jag uppskattar ändå att de kommer hit och gör sitt jobb. De borde göra det ännu oftare. Personerna som vet att de har gjort fel är de som är rädda nu.

Polisen har slagit till mot flera krogar på Möllevången.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”En skam för vårt land”

Från Manis krog är det bara ett stenkast till flera andra som ägs av samma person, Suravis exman.

Samtliga nya krogägare till de utpekade restaurangerna är antingen släkt eller före detta personal till Suravis exman – eller både och. Det gör att alla namngivna krogar ingår i samma företagsgrupp och har kopplingar till samma ägare.

Ägaren till de utpekade slavkrogarna är på semester, enligt hans anställda, och kan inte svara på frågor för tillfället. Vissa personer ur personalen vill inte uttala sig om situationen på arbetsplatserna, utan hänvisar till ägaren.

Men det finns också de som vill prata. En släkting till ägaren säger att han har varit anställd på en av ägarens krogar i tre år. Han berättar att när han började jobba var Suravi fortfarande tillsammans med sin äldre make.

– Det är väldigt märkligt. Såvitt jag vet har det inte varit några problem. Alla på den här restaurangen har fått ordentlig lön, säger släktingen.

Men du har läst vad Suravi och andra personer har berättat?

– Ja. Om uppgifterna stämmer är det väldigt sorgligt. Jag pratade aldrig med henne personligen så jag visste inte helt hur det låg till. Men det är en skam för vårt land.

– Och att anställda sover i källaren, det är inte ens mänskligt. Myndigheterna borde göra fler kontroller. Nu kommer de kanske en gång om året, de borde komma ännu oftare.

Släktingen vittnar samtidigt om razzian förra veckan som en omskakande händelse.

– De behandlade oss väldigt dåligt. Vi fick inte röra på oss eller servera kunder, och polisen var väldigt oförskämda mot oss. De var mer aggressiva än vad de någonsin varit under tidigare kontroller.

Flera krogägare berättar att antalet kunder har minskat drastiskt den senaste tiden.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Kunder skriker på oss”

Restaurangen där han jobbar är utan gäster den här kvällen. Människor har klottrat på fasaden och på fönstret.

Många har reagerat starkt. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, läste om 14-åriga Suravi och beskrev det som ”fullständigt vidrigt”.

På sociala medier har det startats upprop där Malmöbor uppmanas att bojkotta alla krogar som kopplas till samma ägarfamilj, som i inlägg beskrivs som ”kända för att exploatera sina anställda, fuska och inte betala ut löner.”

Reaktionerna har även blivit fysiska, berättar släktingen som är bartender på en av krogarna som nu bojkottas av många. 

– Det har varit många attacker. Kunder kommer hit och skriker på oss. De frågar varför vi jobbar här, om det finns slavar, om vi sover i källaren. Det känns som att vi anställda får ta smällen för det här.

– Den senaste tiden har jag kunnat se att grannkrogen har haft mycket mer kunder än vi. Det har blivit en negativ effekt för de utpekade krogarna, det borde tydliggöras vilka krogar som faktiskt har problem och vilka som bara råkar ha samma ägare.

Nipa Choudhury och Prattay Choudhury äger restaurangen Ved.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Vi har kollektivavtal”

Nipa Choudhury ingår även hon i släkten som driver flera restauranger på Möllevången och i andra delar av Malmö.

Hon vill inte associeras med ägaren som anklagas för allvarliga missförhållanden även om de är släkt. I stället har hon startat en ny restaurang, Ved, med sin make Prattay.

– Vi har kollektivavtal. Men kunder som kommer in nuförtiden börjar med att fråga oss om hur våra arbetsvillkor ser ut. De frågar först och sedan bestämmer de sig för om de vill äta här eller inte, säger Prattay Choudhury.

– De senaste veckorna är det inte många som inte har frågat det, tillägger Nipa.

Paret menar att de chockades av läsningen om hur de ser ut på andra restauranger.

– Det som pågår är olyckligt. Anställda borde inte lida och ägare borde inte bryta mot reglerna. Det här är ett av de bästa länderna i världen, jag älskar reglerna här och man borde inte bryta mot det, säger Prattay.

– Om jag själv inte får äta mat ska jag inte behöva jobba med att servera andra mat, säger Nipa.

Kvällsposten har sökt restaurangägaren i Malmö, Suravis exmake, och gett honom möjlighet att kommentera.


Suravi blev bordgift som 14-åring – blev slav i Malmö

I ett reportage som publicerades i Expressen i början av januari berättade en kvinna, Suravi, om hur hon som 14-åring blev bortgift med en krogägare och sedan tagen till Malmö där hon fick arbeta i mannens restauranger under slavliknande förhållanden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!