Utpekade nazister dömda för misshandel

Ungdomarna dömdes av Lunds tingsrätt för misshandel. En av dem dömdes även för hets mot folkgrupp.
Foto: Tomas Leprince

De fyra unga Kävlingemän som pekats ut som nazister döms alla för misshandel.

I dag kom domen från tingsrätten i Lund.

En av de fyra döms även för hets mot folkgrupp.

Tre av de fyra döms till skyddstillsyn, medan den fjärde - som bara är 17 år - döms till ungdomsvård.

Tingsrätten slår fast att ungdomsgänget, som under rättegången pekades ut som nynazister, har misshandlat en 37-årig man utanför en Icabutik i Kävlinge i mars i år.

Under förhandlingarna erkände två av dem, 21-åringen och 20-åringen, ringa misshandel medan de två andra förnekade brott, men samtliga döms nu för misshandel av normalgraden.

Döms för Hitlerhälsning

17-åringen döms även för hets mot folkgrupp. Efter misshandeln, precis innan gänget lämnade Ica-affären, sträckte han upp armen och, enligt tingsrätten, står det klart att han gjorde en Hitler-hälsning. 17-åringen, som tidigare har blivit dömd för liknande brott, nekade i rätten.

Såväl misshandeln som Hitler-hälsningen fångades på butikens övervakningsvideo, som blev åklagarens tyngsta bevis.

"Filmen är visserligen tagen på visst avstånd från dörren men det är inte någon tvekan om att XXX (17-åringen, reds anm) gör en Hitlerhälsning samtidigt som han skriker något kort", skriver tingsrätten i sin dom.

Även mamman får betala

En i gänget var även åtalad för olaga hot mot den misshandlade mannens flickvän, men det brottet frias han för.

Tingsrätten dömer även att de fyra ungdomarna solidariskt ska betala 12 500 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen. 17-åringens mamma, som befann sig i tingsrätten under förhandlingarna, måste även hon vara med och betala eftersom hon är vårdnadshavare över 17-åringen.

Samtliga dömda har tidigare blivit dömda för misshandel.

Kvällsposten har tidigare i dag publicerat ett längre reportage om de utpekade nazisterna i Kävlinge och rättegången som hölls i Lunds tingsrätt. Läs reportaget här!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!