Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utpekad SSU Skåne-ordförande ska själv leda intern utredning

”Jag kommer personligen att agera med kraft”, säger Mansour Ahmed, ordförande i SSU Skåne, enligt Dagens Nyheter.
Nu ska SSU Skåne se över de interna problemen, uppger organisationen i ett pressmeddelande.

Efter avslöjandena om antidemokratiska metoder och åsikter inom SSU Skåne tillsätter distriktet nu en arbetsgrupp för att utreda vad som skett.

Men den som ska leda utredningen, ordförande Mansour Ahmed, är själv en av de utpekade.

”Det ska inte behövas säkerhetsvakter på årskonferensen”, skrev gästande socialdemokrater i en rapport till SSU-förbundet om Ahmeds agerande. 

I ett mejl till TT tillbakavisar Ahmed uppgifterna om att han själv ska delta i arbetet med att reda ut missförhållanden inom SSU Skåne.

SSU Skåne tillsätter nu en arbetsgrupp "för att vara förbundet behjälpliga med att gå till botten med de uppgifter som förekommit samt upprätta en handlingsplan framåt", enligt ett pressmeddelande som DN tagit del av.

– Jag kommer personligen att agera med kraft, säger Mansour Ahmed, ordförande i SSU Skåne, enligt Dagens Nyheter.

Efter Kvällspostens granskning av SSU Skåne har förbundet gett det skånska distriktet tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemen.

Finansiellt stöd kan dras in

Annars dras det finansiella stödet in.

I ett skriftligt uttalande säger Mansour Ahmed att det är "helt oacceptabelt att personer som uttrycker och bär värderingar som står i strid med våra grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen".

– Sådana personer måste omedelbart lämna vår organisation, säger han i ett skriftligt uttalande.

Rapport: ”Började skrika”

Men enligt interna rapporter som skickats till bland andra förbundet och partistyrelsen i Skåne, om allvarliga missförhållanden inom SSU Skåne, är Mansour Ahmed en av de ledande i antidemokratiska metoder och hot.

– Det här har varit en ensidig konflikt som styrts av SSU-klubbarna i Malmö och Helsingborg med den nuvarande ordföranden Mansour Ahmed som drivande part, säger en aktiv medlem i SSU.

I en rapport som skickades till förbundet och som skrevs av socialdemokrater som varit inbjudna i ett årsmöte står det:

"...bad Mansour att hålla ner tonen vilket Mansour inte godtog utan började skrika och röra sig mot presidiet. Flertal medlemmar som satt längst bak började också skrika och då också gå mot presidiet. Vi blev väldigt skärrade och stämningen blev väldigt hotfull då jag trodde att stolar skulle kastas mot presidiet".

"Kände behovet att tillkalla polis"

"Det här beteende är oacceptabelt. Det ska inte behövas säkerhetsvakter för att kunna hålla en DÅK [distriktsårskonferens, Kvällspostens anm.] och jag har aldrig känt mig så hotad och trängd som jag gjorde då. Det fanns en tidpunkt då jag kände behovet av att tillkalla polisen och det ska inte behöva hända. Flertalet ombud blev skärrade och ledsna".

Kristin Linderoth, tidigare SSU Skåne-ordförande, reagerar också på att Mansour Ahmed ska utreda problemen, eftersom hon anser att han själv är en del av dem.

– Det blir absurt för den som vet att han är en av den handfull som varit mest drivande i det här gänget, säger hon till Sydsvenskan. Det känns helt surrealistiskt om han får fortsätta leda SSU-distriktet.

Redan 2015 slog hon larm om några manliga medlemmars beteende.

– Om du tänker dig killarna på högstadiet som alla var rädda för. Som skrek och var högljudda och slog i saker och använde sin kroppshydda för att visa att de bestämde. Kort stubin, explosiva. Tänk dig att de killarna blivit 30 år och fått maktpositioner och vet hur man agerar manipulativt. Då har du gängets ledare i ett nötskal, säger Kristin Linderoth till Sydsvenskan.

På torsdagskvällen säger SSU:s distriktssekreterare Elektra Ververidis till Kvällspostens reporter Maria Rydhagen att det skånska distriktet ska hjälpa förbundet att "gå till botten med de uppgifter som förekommit".

– Det är tre personer ur distriktsstyrelsen, varav Mansour inte är en av dem, säger hon.

Vilka är de tre?

– Det är tre ledamöter från distriktsstyrelsen.

Men vilka är de?

– Vi vill inte gå ut med vilka de är. Men det är inte Mansour.

Så när han säger ”Jag kommer personligen att agera med kraft” – vad menar han då?

– Han menar att han tillsammans med distriktsstyrelsen ska göra allt vi kan för att få alla medlemmar att känna sig inkluderade i vår organisation. Men arbetsgruppen är något separat, säger Elektra Ververidis.

SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam uppger att man känt till att Skåneordföranden pekats ut.

– Att han varit en del av de konflikter som varit i SSU Skåne, ja det har vi känt till, säger Törnestam till TT.

Hon bekräftar att förbundet har begärt in en handlingsplan, och enligt henne ska ordföranden delta i arbetet.

– Ja, han kommer att jobba med att ta fram den åtgärdsplanen, säger Andrea Törnestam till TT.

Kvällsposten har sökt SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed.

I ett mejl till TT sent på torsdagskvällen tillbakavisar Mansour Ahmed uppgifterna om att han själv deltar i utredningen.

”Att sådan information sprids nu är en konsekvens av att partsintressen i en maktstrid tillåts agera källor i rapporteringen kring detta”, skriver han till TT.

Granskningsfunktion införs

I ett pressmeddelande på torsdagskvällen skriver SSU att man inför en granskningsfunktion för att tidigt skede upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer. Gruppen tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets regler.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!