Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpekad gängledare häktad för vapenbrott

27-åringen har ett långt brottsregister och har tidigare dömts flera gånger för vapenbrott. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle när han begärdes häktad. För två år sedan greps 27-åringen med en Glock modell 17 laddad med 13 patroner. Han påstod sig ha fått pistolen av en vän men att han skulle lämna tillbaka den FOTO: Polisen

MALMÖ. En 27-årig man som var huvudman i ett utdraget gängkrig i Malmö med flera dödsoffer häktades i dag tillsammans med sin 55-årige far. Båda misstänks för grovt vapenbrott.

I familjens hem hittade polisen vapen och ammunition.

Ingen vill kännas vid vapnet.

Den 55-årige pappan till en utpekad gängledare nekade till att ha gjort sig skyldig till vapenbrott och ville bli försatt på fri fot.

– Det finns ingen anledning att hålla honom frihetsberövad, förklarade Sven-Erik Ohlsson som är 55-åringens försvarsadvokat.

Han beskrev senare bevisningen som "tunn".

Tingsrätten ansåg motsatsen och häktade 55-åringen. En stund senare häktades hans son, också som misstänkt för grovt vapenbrott.

Den 27-årige sonen nekade precis som sin pappa att det är han som är ägare till den pistol med magasin som hittades i familjens lägenhet den 31 augusti.

-Han förnekar misstanken, förklarade Andreas Ljungberg, 27-åringens advokat vid häktningsförhandlingen.

Vapnet hittades efter att polisen stoppat 27-åringen vid en trafikkontroll och han blev då misstänkt för narkotikabrott.

I lägenheten där vapnet hittades bor fyra personer och det är tydligt att ingen verkar vilja ta på sig ansvaret för att en pistol förvarats i bostaden

Vapnet hittades hemma hos 27-åringens efter att han gripits som misstänkt för drograttfylleri på måndagskvällen.

Polisen gjorde då rutinmässigt en husrannsakan hos hans familj. Där hittade man ett vapen och ammunition. Magasinet satt inte i vapnet.

27-åringens pappa greps och anhölls som misstänkt för grovt vapenbrott. Sonen däremot försattes på fri fot men anhölls kort efteråt som misstänkt för grovt vapenbrott.

För snart två år sedan dömdes 27-åringen för grovt vapenbrott efter att han gripits av poliser sent en kväll och haft en Glock modell 17 laddad med 13 patroner. Nio stycken var så kallad hålspetspatroner som expanderar när den träffar målet. En sådan patron orsakar mycket allvarliga skador och trasar sönder kroppsdelar.

Han dömdes samtidigt för narkotikabrott. Han har tidigare dömts vid tillfällen för grovt vapenbrott, 2009 och 2010.

I samband med att 27-åringen greps 2013 upptäckte poliserna att han hade 55 000 kronor på sig. Pengarna utmättes av Kronofogden för att betala dels 27-åringens skatteskulder men också för att betala ett skadestånd till en man som utsatts för 27-åringen.

27-åringen var under några år utpekad som ledare för den så kallade K-falangen som hade en segdragen och mycket blodig konflikt med ett annat gäng, M-falangen.

27-åringen uppges numera ha en mer tillbakadragen roll men är välkänd i Malmös undre värld.

Gängkriget skördade flera dödsoffer. Ett av dem var 27-åringens bror som sköts ihjäl på Stortorget i Malmö i Malmö för cirka fem år sedan.

Två medlemmar i M-falangen anhölls som misstänkta för mordet men släpptes senare.

Mordet på 27-åringens bror har antagits vara en hämnd för mordet året innan på brodern till en toppfigur i M-falangens ledare.

Även 27-åringens pappa, som också häktades i dag, har dömts för grovt vapenbrott. Det skedde i Malmö hovrätt den 15 mars 2012.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!