Utökade gränskontroller:
Polisen kallar till krismöte

Resenärerna som stiger av i Hyllie har redan gått igenom en tidskrävande kontroll i Kastrup. Det slipper de från och med torsdagen, efter Regeringens beslut som samtidigt innebär mer jobb för gränspolisen.
Foto: Fritz Schibli
Tullinspektör Niklas Delin och kollegan Zak, en sexårig Engelsk springer spaniel, jobbar på Hyllie station i Malmö. – Jag undrar hur mycket koll politikerna i Stockholm egentligen har på det jobb vi gör, säger den tvåbente tullmannen.
Foto: Fritz Schibli
Latiffar Engmark Dibba, 22 år, Oxie: – Jag är så glad. Jag har precis fått jobb i Köpenhamn och tvingades vänta en halvtimme vid id-kontrollen i Kastrup idag. Så det här var verkligen det bästa de kunde göra.
Foto: Fritz Schibli
Eric Olsson, 61 år, Eslöv: – Det här måste vara bra. Det känns skönt. Id-kontrollen stoppar upp alldeles för mycket med lång väntetid.
Foto: Fritz Schibli
Rikke Karlsson, 45 år, Lund: – Äntligen! Det känns som att Sverige har skött det här väldigt konstigt. Nu slipper vi åtminstone att köa två gånger.
Foto: Fritz Schibli
Aydin Arif, 21 år, Malmö: – Jag förstår kontrollerna men en gång när jag hade varit och festat i Köpenhamn tvingades en vän, som uppenbart är svensk, gå av för att han glömt sitt id.
Foto: Fritz Schibli
Hannes Lillieborg, 37 år, Malmö: – Det här underlättar verkligen för mig att ta mig hem. Jag arbetar i Köpenhamn och har ofta kommit hem långt efter att jag slutat jobba".
Foto: Fritz Schibli
1 / 8

Tusentals resenärer jublar över att id-kontrollerna avskaffas.

Men bland de som ska sköta gränskontrollerna är förvirringen stor.

Nu kallar gränspolisen i Skåne till krismöte.

Samtidigt som inrikesminister Anders Ygeman (S) håller pressträff i Stockholm om id-kontrollerna står gränspolischefen Martin Svensson i Malmö som ett stort frågetecken.

– Det här kom som en fullkomlig överraskning, säger chefen på gränspolisens inre kontroll Region Syd.

Regeringens beslut innebär att id-kontrollerna på Köpenhamns flygplats Kastrup, som infördes i januari 2016 med anledning av det stora antalet flyktingar som kom till Sverige, helt upphör.

Öresundsresorna förändras rejält på torsdag. Id-kontrollerna slopas - gränskontrollerna utökas.

Natten till torsdagen behöver resenärer som exempelvis ska från Köpenhamn till Malmö inte längre hoppa av i Kastrup och köa för att få sitt id kontrollerat. Det kan revolutionera vardagen för tusentals skåningar som nu kan få en timmes kortare restid.

Personalstyrkan räcker inte till

Samtidigt skärps gränskontrollerna på bland annat tågen, där polisen kollar om alla som reser in till Sverige har rätt att göra det.

I Skåne är många gränspoliser skeptiska och pekar på att personalstyrkan knappt räcker till det nuvarande uppdraget, som idag bara gäller partiell gränskontroll. De nya riktlinjerna innebär att polisen måste kontrollera precis alla som passerar gränsen.

I nuläget arbetar 130 personer med gränskontroll.

Bland gränspoliserna är många förvirrade över regeringens nya direktiv. Personalstyrkan räcker inte till, menar många.
Foto: Fritz Schibli

– Vi ska ha ett extrainsatt möte för att veta hur vi ska förhålla oss till detta. När det kommer till kritan handlar det om antalet poliser, säger Martin Svensson på gränspolisen.

– Som det varit nu har vi haft möjligt att laborera lite med hur och var vi kontrollerar. 

På Hyllie station står tullinspektör Niklas Delin med sin kollega Zak, en sexårig Engelsk springer spaniel, när tåget från andra sidan sundet bromsar in.

– Jag undrar hur mycket koll politikerna i Stockholm egentligen har på det jobb vi gör, säger han.

"Folk har blivit otrevligare"

Tågresenärerna stiger ut. De som kommer från Köpenhamn har redan tvingats gå av i Kastrup och gå igenom den halvtimmeslånga id-kontrollen.

Nu måste de stå och vänta medan gränskontrollen görs på den ovanligt blåsiga och kalla stationen.

Tullhunden Zak har mycket jobb att göra i Hyllie station. Många resenärer är irriterade och otrevliga efter alla kontroller längs resan.
Foto: Fritz Schibli

– Folk har blivit otrevligare och mer otåliga. Det har jag förståelse för, de är trötta, säger Niklas Delin vars uppgift inte är att kolla resenärernas id men att undersöka om de bär på något som inte ska in i landet.


"Viktigt att återställa förtroendet för Öresundsregionen"

En som jublar över regeringens nya beslut är Per Tryding, vice vd Sydsvenska industri- och handelskammaren.

– Id-kontrollerna har varit det stora problemet. De har gett bestialiska förseningar och varit dåliga för Öresundsregionens tillväxt, säger han.

Han tror att situationen för de tusentals skåningar som dagligen pendlar över sundet kommer att bli mycket bättre. Med färre förseningar och betydligt snabbare väg hem från jobbet eller studierna.

– Det här kommer pendlarna bara att uppleva som en stärkt biljettkontroll, säger Per Tryding. Samtidigt är det viktigt att återställa förtroendet för Öresundsregionen. Vi måste få en stabil lösning där det går att resa smidigt oavsett hur världspolitiken är.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!