Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utmanarna till Hells Angels i mc-striden

Mc-gänget No Surrender som har sitt ursprung i Nederländerna finns för närvarande i sju länder, däribland Danmark. Enligt uppgift planerar de att utmana Hells Angels genom att etablera sig i Sverige.
Foto: Kenneth Meyer
No Surrenders Europapresident Henk Kuipers har också tillhört Saturdarah MC.
Foto: Anthon Unger

Två mord och flera våldsamma konfrontationer följde i spåren när mc-gänget Outlaws försökte återetablera sig i Sverige.

Risken för fler krig ökar när nya mc-gäng som No Surrender, Satudarah och Gremium försöker utmana Hells Angels och deras stödgrupper.

– Ingen av de som var med i det stora mc-kriget vill ha en ny konflikt, problemet är när det kommer nya aktörer, säger Patrik Andersson, kommissarie på underrättelsesektionen i region syd.

Hells Angels anses av polis och experter på organiserad brottslighet som det största och mäktigaste gänget när det handlar om mc-kriminalitet.

Men flera andra rivaliserande gäng har genom åren försökt ta över positionen, ofta med våldsamma konfrontationer som följd. Men inget gäng drabbades så hårt som Outlaws.

2012 inledde Outlaws en rekryteringsoffensiv för att ta upp kampen mot Hells Angels, men det slog tillbaka och utmynnade i flera uppmärksammade våldsdåd.

I mars samma år mördades Outlawsledaren Jörgen Lindskog, 49, utanför Ronneby. Han lockades till en avlägsen plats utanför Ronneby och sköts ihjäl. Senare dömdes tre män med kopplingar till Hells Angels stödgäng Red & White Crew för inblandning i mordet.

Ouppklarade mord

På sommaren samma år hittades lastbilschauffören Steen Damkjær, 53, mördad i sin lastbilshytt på en rastplats på Hallandsås, skjuten till döds. Hans fru har berättat om mordet på honom i Kvällsposten. 

Steen Damkjær var vicepresident i en Outlaws-avdelning och polisen misstänkte tidigt att mordet hade med hans gängtillhörighet att göra.

Fyra män med täta kopplingar till Hells Angels greps och begärdes häktade, men bevisen räckte inte och männen gick fria. Mordet är ouppklarat.

Ytterligare flera attacker har drabbat Outlaws, och Hells Angels kopplas till flera av dem.

Händelserna är inte unika, enligt polisen är det så mc-gänget svarar på försöken att utmana dem om deras ställning.

Med enstaka våldsamma incidenter mellan individer i olika gängkonstellationer, säger Petra Stenkula, polismästare i polisen region syd.

Konflikten mellan HA och Bandidos

Under några år på 1990-talet rasade en våldsam konflikt mellan mc-gängen Hells Angels och Bandidos i Norden, "Det stora Nordiska mc-kriget" som bland annat kostade 11 människor i Skandinavien livet.

Bakgrunden till kriget var Bandidos planer på etablering i Sverige, då fanns bara Hells Angels i Sverige.

Men i slutet av 1990-talet nådde gängen fram till ett fredsavtal men under 2000-talet blossade återigen nya konflikter upp och våren 2013 valde gängen att skriva på ett samarbetsavtal i Danmark.

Freden mellan gängen har sedan lett till att Hells Angels och Bandidos i princip verkat sida vid sida i både Danmark och Sverige. Syftet har varit tudelat, dels att underlätta sina egna affärer och hålla reviret, dels visa upp en gemensam front mot andra gäng som försöker slå sig in.

No surrender och Satudarah etablerar sig

De nya gängen skapar oro i leden och har framför allt i Danmark lett till flera våldsamma sammandrabbningar. Men utmaningarna märks även i Sverige med attackerna mot Outlaws som tydligaste markör.

Ett av senare tids nya gäng är No surrender, som bildades så sent som 2013 i Holland. På kort tid har de redan fått så många lokalavdelningar att de kan ta striden med de större gängen. Ett annat är Satudarah, som ganska snart efter etableringen i Danmark hamnade i flera blodiga uppgörelser med Hells Angels-kopplade sympatisörer från stödgängen. Bland annat drabbade ett 30-tal män från de båda gängen samman i ett jättebråk på en bar nära Parken i Köpenhamn i februari 2014.

Ytterligare ett nytt gäng som försöker slå sig in är Black Jackets från Tyskland. Black Jackets har, enligt Ekstrabladet, nyss öppnat sin första avdelning i Danmark. Flera personer som är tidigare kända av den danska polisen har setts i västar med gängets symbol, en bulldogg, på sig.

Vill rita om gängkartan

Den danska polisen befarar att våldsamheter kan komma att uppstå när Black Jackets försöker rita om gängkartan.

– Det här betyder, naturligtvis, att vi har ytterligare en gruppering att hålla ögonen på i samband med kriminalitet och eventuella stridigheter, säger Lau Thygesen, förundersökningsledare vid polisen i Danmark till Ekstrabladet.

Även den svenska polisen följer utvecklingen om gängen i Danmark.

– Danmark ligger normalt lite före och de flesta gäng som etablerar sig kommer för eller senare till Sverige, säger Petra Stenkula.

"Hells Angels fortfarande största gänget"

Syftet med gängens expansion är att ta in marknadsandelar på bekostnad av Hells Angels och Bandidos.

– De befintliga gängen utmanas av de andra och anledningen är narkotikahandeln, säger Patrik Andersson.

I nuläget är maktbalansen mellan Hells Angels och Bandidos intakt och deras gemensamma front mot uppstickare har hittills uppnått effekt - ingen av utmanarna har kunnat flytta fram positionerna som önskat.

– Hells Angels är fortfarande det största gänget. Det är de som bäst har lyckats bevara sin organisation någorlunda intakt, trots att det stundtals är oroligt, säger Patrik Andersson.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter för de senaste sydsvenska nyheterna!

No surrender MC

Gänget är ett av de nyare mc-gängen, bildades i Holland 2013.

Klubben No surrender är ett så kallat "multietniskt gäng", medlemmarna är en blandning av människor med olika bakgrund och kultur.

Ett stort antal av medlemmarna har tidigare varit med i andra mc-gäng, enligt internationella poliskällor leds No surrender av hårt kriminellt belastade personer.

Europapresidenten är Henk Kupiers, som bara för ett år sedan, var ett av toppnamnen i det då nystartade Satudarah MC i Danmark.

Klubben finns för närvarande (hösten 2015) i sju länder: Belgien, Tyskland, Spanien, Marocko, Turkiet, Surinam och Danmark. I Holland har gänget 27 underavdelningar.

Enligt uppgift planerar gänget att etablera sig i Sverige, inledningsvis med två avdelningar.

Satudarah MC

Mc-gänget Satudarah bildades 1990 i Holland. Namnet betyder "ett blod" på indonesiska och ska symbolisera att alla är lika värda, oavsett ras eller kultur.

Sommaren 2013 etablerade de sig i Danmark.

Expansionen i Danmark kännetecknades av flera våldsamma konfrontationer, främst med huvudrivalerna Hells Angels.

Bland annat drabbade ett 30-tal sympatisörer till de båda gängen samman ett jätteslagsmål vid Parken i Köpenhamn tidigt på året förra vintern. Bråket, där skottlossning utbröt, ledde sedan vidare till överfall på enstaka medlemmar.

Satudarah försöker även etablera sig i Sverige, men gänget har mött hårda bakslag. Bland annat dömdes ledaren och flera andra toppnamn till långa fängelsestraff för inblandning i en stor kokainhärva.

Så sent som i början av december i år åtalades ytterligare medlemmar för sin inblandning i en amfetaminhärva.

Källa: Kvällspostens arkiv

Gremium MC

Gremium bildades i tyska Mannheim 1972 och anses vara det största tyska mc-gänget.

Klubben har 71 avdelningar i Tyskland och omkring 70 stycken i andra länder, däribland Danmark, Italien, Polen, Österrike, Spanien och Thailand.

Tyska myndigheter har tidigare förbjudit gänget en gång men förbudet upphävdes senare.

Klubben etablerade sig i Danmark sommaren 2014.

Gremium är även kända under namnet Black 7.

Outlaws

Outlaws, traditionellt sett en av Hells Angels största fiender, är ett nätverk av mc-klubbar som bildades i USA 1935.

Outlaws var tidigare representerade på flera platser i Sverige men har enligt Outlaws internationella officiella hemsida en avdelning i Sverige, i Stockholm.

Gänget är större ute i Europa med omkring 130 så kallade chapters.

Gänget är traditionellt sett en av Hells Angels ärkefiender och de båda mc-gängen har varit inblandade i ett antal flera mycket blodiga konflikter och konfrontationer. 2012 utsattes Outlaws för flera attacker och minst två mord på ledande gängmän, attacker som misstänks vara ett led i Hells Angels försök att radera ut rivalerna från den svenska gängkartan.

Black Jackets

Gänget bildades i Tyskland 1985 och bestod inledningsvis i huvudsak av invandrare från Turkiet och forna Jugoslavien. På sin hemsida hävdar organisationen att den bildades som en reaktion på och försvar mot nynazister och rasister. Men den versionen avfärdas som en bluff av tysk polis, enligt Ekstrabladet.

Gänget ,är enligt den tyska polisen, inblandad i organiserad brottslighet i Tyskland, och står därför under noggrann uppsikt av polis och myndigheter där.

Enligt Ekstrabladet har de under de senaste åren varit inblandade i en rad våldsamma attacker mot andra gäng.

Klubben har verksamhet i flera länder, bland annat i Bosnien, Slovakien, Thailand och Ungern.

Så är situationen mellan gängen just nu

Sedan flera år har relationen mellan de olika mc-gängen varit relativt lugn i Sverige, även om det har förekommit enstaka konfrontationer.

– Läget är relativt lugnt just nu, säger Petra Stenkula.

Samma bild tecknar Sven Lindgren, kriminalkommissarie vid regionala underrättelsesektionen vid polisen i region väst och expert på mc-gäng.

– Rent generellt är det en lugn situation just nu. Är det så att man har en konflikt eller upplevd oförätt av något slag försöker man lösa det med samtal och diskussioner. Det sista de här kriminella organisationerna vill ha är en öppen konflikt som får polis och andra myndigheter att lägga fokus på dem, säger han.

På grund av Skånes geografiska läge med resten av kontinenten bara 20 bort över Öresundsbron, kommer de flesta gäng som först fått fäste i Danmark även till Sverige kort därefter.

Men alla lyckas inte fortsätta sin etablering vidare i landet.

Satudarah, till exempel, är enligt Sven Lindgren, inte representerade i Västsverige.

– Sannolikt eftersom flera av de ledande personerna i gänget åkte dit i Malmö för knarkbrott, säger Sven Lindgren.

Däremot fortsätter bland andra Hells Angels och Bandidos sin expansion i Sverige, bland annat med rekryteringen av nya stödgrupperingar. Alldeles nyligen gick klubben No Agony i småländska Lagan till exempel upp i Bandidos organisation.

Polisen i Kronoberg har nu ökat sitt fokus på klubben.

– Hittills har vi inte sett någon ökad aktivitet kring klubben, men vi har det under observation och följer det så gott det går.

– Vi kan aldrig angripa någon enskild organisation utan vi kommer att titta på om de enskilda medlemmarna begår några brottsliga handlingar, sa Anders Karlsson, lokapolischef i Ljungby, i början av december.