Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utländskt plan flög över Sydsverige – utan tillstånd

Ett amerikanskt signalspaningsplan av den här typen flög utanför Skåne utan tillstånd.

I samband med den stora militärövningen Aurora 17 flög ett amerikanskt flygplan över svenskt territorium.

Planet passerade i det svenska luftrummet utanför Skåne, enligt en insatsrapport från Försvarsmakten, skriver nyhetsbyrån Sirén.

Den otillåtna flygningen inträffade 25 september.

Det aktuella signalspaningsflygplanet, em RC-135, "genomför flygning i Östersjön och passerar in på svenskt territorium söder Skåne", skriver operationsledaren vid försvarsmakten i den insatsrapport som har upprättats.

Enligt rapporten utgår försvarsmakten från att det handlar om ett så kallat brott mot tillträdesförordningen. 

Händelsen styrks också av radardata som har kontrollerats i efterhand.

Enligt Ystads Allehanda berördes flera sydsvenska kommuner av överflygningen: Trelleborg, Vellinge, Skurup, Ystad och Simrishamn.

Regeringen är informerad

Den aktuella överflygningen är inte den första över svenskt territorium i år. Hittills har minst fyra överflygningar gjorts utan att det har funnits diplomatiskt tillstånd, enligt Sirén.

– Det är en flygning som skett i strid med tillträdesförordningen. Vi har rapporterat den till regeringen, säger Jesper Tengroth, pressekreterare vid Försvarsmakten, till SVT Skåne. 

Två fall rör amerikanska plan som flugit utanför Skånes och Blekinges kust. I ett fall handlar det om ryska stridsplan över Gotland samt om en kanadensisk fartygshelikopter som flög över Blekinge.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!