Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Barn misstänks ha fått indisk mutation

Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Region Blekinge.
Foto: Håkan Linder
Sju fall av indiska mutationen har upptäckts i Blekinge.
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sju fall av den indiska varianten av covid-19 upptäcktes i Sölvesborg under förra veckan.

– Utbrottet är ett bevis på att pandemin inte är över och att det är för tidigt att andas ut, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Samtidigt är 14 förskolebarn hemma med misstänkt covid-19, rapporterar BLT

Nya siffror från Region Blekinge visar att sju fall av den indiska mutationen hittats bland provsvar tagna i Sölvesborg under förra veckan.

Virusvarianten tros ha spridits i olika miljöer i kommunen. En av kommunens förskolor har bland annat gått ut med uppmaningen till föräldrar att hålla sina barn hemma.

– Med stor sannolikhet har ytterligare spridning förekommit och fler fall kommer förmodligen att upptäckas, säger Bengt Wittesjö, Region Blekinges smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

14 barn misstänkt smittade

Martin Åström, chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Sölvesborg, säger till BLT att man under tisdagen fick larm om att ett barn konstaterats smittad av den indiska varianten. 

– Det är 14 barn som är hemma på grund av misstanke om att de har covid-19 och vi väntar nu på beslut om att Region Blekinge ska göra ett undantag och testa dem. Normalt testas bara barn från tio år och uppåt, säger Martin Åsman till tidningen.

Den indiska varianten tycks vara betydligt mer smittsam än den brittiska varianten, som i övrigt dominerar bland covid-fall i Blekinge och i Sverige i stort. 

– Utbrottet är ett bevis på att pandemin inte är över och att det är för tidigt att andas ut, säger Wittesjö i pressmeddelandet.

Riktade kritik mot FHM

Sedan tidigare råder skärpta lokala restriktioner i Blekinge för att bromsa spridningen av covid-19 i samhället.

Smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö riktade nyligen kritik mot regeringen och Folkhälsomyndighetens beslut att lätta på vissa restriktioner från den 1 juni.

I en intervju med Sveriges Radio P1 sa han att det hade varit bättre att vänta några veckor och se att smittspridningen ”verkligen hade minskat”.

– Det är fortfarande bara hälften av alla som har vaccinerat sig. Det hade inte gjort någonting om vi väntat lite till.

FLER NYHETER: Tegnells varning till svenskar – inför resor till Danmark