Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

18 000 fåglar ska avlivas – utbrott av fågelinfluensa

Smittan tros indirekt ha kommit från vilda, vattenlevande fåglar. OBS: Arkivbild.
Foto: STEFAN LINDBLOM
Inga djur eller djurprodukter får lämna området runt anläggningen. OBS: Arkivbild.
Foto: STEFAN LINDBLOM / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

En stor kläckningsanläggning i Skåne har drabbats av ett utbrott av fågelinfluensa.

Nu ska samtliga 18 000 fåglar avlivas och byggnaderna saneras.

”Utbrottet är naturligtvis bekymmersamt eftersom det rör en stor anläggning, och det finns många andra fjäderfäbesättningar i närområdet”, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, i ett pressmeddelande.

Inga djur eller djurprodukter får lämna området runt anläggningen. Dessutom har ett restriktionsområde upprättats, som omfattar alla fjäderfäanläggningar inom en mil från den drabbade anläggningen.

Smittan tros indirekt ha kommit från vilda, vattenlevande fåglar och risken för fortsatt smitta från vilda fåglar bedöms vara hög, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Hittills under säsongen har sex fall av fågelinfluensa konstaterats hos vilda fåglar i Skåne och ett på Gotland. En kalkonbesättning och en mindre gård med hobbyhöns har också drabbats.

Viruset är mycket smittsamt bland fåglar, men för människor i allmänheten bedöms smittorisken vara i stort sett obefintlig, enligt Folkhälsomyndigheten.

TV: Coronalarmet från Region Skåne: ”Mycket allvarligt”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!