Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om Frederiksen: ”En underbar kvinna”

Donald Trump får inte köpa Grönland – ställde in Danmarksresa
Donald Trump ville köpa Danmark.Foto: LEIGH VOGEL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

USA kommer att återöppna ett konsulat på Grönland för att öka sin närvaro i Arktis, rapporterar AP.

Samtidigt har Donald Trump och Danmarks statsminister suttit i ytterligare samtal under natten, skriver danska TV2.

USA:s president kallar Mette Frederiksen för en ”underbar kvinna”.

Det var tidigare i veckan som USA:s president, Donald Trump, meddelade att han ställer in sitt möte i Danmark som planerades till 2 och 3 september. 

Beskedet kom efter att presidenten uppgett att han ville köpa Grönland, som är danskt territorium. Svaret från Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, var ett tydligt nej. Hon kallade det hela för en ”absurd diskussion”.

Och nu har USA tagit ett annat steg för att kunna utöka sin närvaro i Arktisområdet. I ett brev från USA:s utrikesdepartement till motsvarigheten i Danmark skriver landet att man avser att återöppna ett konsulat på Grönland, rapporterar danska TV2.

Redan 1940 öppnade USA ett konsulat på Grönland i samband med att Nazityskland ansatte Danmark. Det stängdes dock ner 1953.

Enligt AP kommer det nya konsulatet att öppna i Grönlands huvudstad Nuuk.

Donald Trump i samtal med Mette Frederiksen

Under natten mellan fredagen och lördagen, dansk tid, talade Donald Trump och Mette Frederiksen över telefon. Enligt TV2 ska samtalet ha lett till ett mer stabilt läge mellan de två statscheferna, i efterdyningarna av veckans diplomatiska kris.

Donald Trump ska ha kallat Mette Frederiksen för en ”underbar kvinna”, och konstaterade att USA och Danmark har en god relation, rapporterar AP.

– Vi hade ett bra samtal. Hon ringde och det värdesätter jag mycket, säger Donald Trump till nyhetsbyrån.

Även under onsdagen ringdes Donald Trump och Mette Frederiksen. Då beskrev den danska statsministern mötet som konstruktivt.

– Vi har en god relation med amerikanerna. Det bör man inte ta fel på. Vi har det på många nivåer. Jag hoppas att vi kan fortsätta att utveckla vårt samarbete och kan hantera de utmaningar som vi står inför. Det förändras inte av att det här mötet inte blir av, sa Mette Frederiksen till Ekstrabladet.