Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Urban fick avliva ihoplimmad ormvråk: "Grovt djurplågeri"

Rovfågeln hade fått sin vinge ihoplimmad.
Foto: Privat
Urban Rundström driver Vilthjälpen Oskarshamn tillsammans med Ingrid Reyper.
Foto: Privat

När Urban och Ingrid fick in larm om en skadad ormvråk visade det sig att det skulle bli ett av de värsta fallen de sett.

Någon hade nämligen limmat ihop fågelns ena vinge.

– Genom att göra så här har man ju dömt fågeln till döden, säger Urban Rundström, 55.

Vilthjälpen Oskarshamn består av paret Urban Rundström, 55 och Ingrid Reyper, 55, som dedikerat hela sin fritid till att ta hand som skadade fåglar och vilt.

Tisdagen den 4 december fick de ett larm som till en början verkade som vilket annat fall som helst.

– Vi blev uppringda av polisen om att någon hittat en rovfågel, en ormvråk, i sin trädgård och kontaktat dem, säger Urban Rundström.

Det var en privatperson som hittade den bandagerade fågeln i sin trädgård.
Foto: Privat

De åkte till Ruda utanför Oskarshamn där fågeln fanns och såg att den hade ett bandage runt ena vingen.

– Vi tänkte att den hade fastnat i något men vi ville inte stressa den så vi tog in den i en bur och tog med den hem för att undersöka den noggrannare.

Fågeln fick avlivas

Väl hemma gjorde de allt för att få loss bandaget från den magra och försvagade fågeln – men det visade sig vara näst intill omöjligt.

– Bandaget var helt fastkletat och vi försökte mjuka upp det med vatten utan resultat. Då började vi känna lite noggrannare på vingen och kände att benen i den hade varit av och läkt ihop omlott, helt fel. 

Hade fågeln fått rätt hjälp från början kunde den ha överlevt.
Foto: Privat

De insåg snart att fågeln aldrig skulle kunna flyga igen och bestämde sig därför för att avliva den. När fågeln var död fick de slita för att få loss bandaget och upptäckte ett stort lager lim, vilket även Östra Småland skrivit om.

– Vi tänkte "vad är det för vansinniga personer som gör så här", det fanns inte en chans att få loss det utan att skada fågeln. Det var fastlimmat i fjädrar, hud och allting. Det var riktigt otrevligt att se.

"Grov form av djurplågeri"

Kanske hade någon haft goda avsikter och försökt rädda den skadade fågeln, men metoden var helt fel. Dessutom såg man på ormvråkens fjädrar att den hade suttit i en bur – vilket innebär att någon måste ha tröttnat och släppt ut den om den inte hade smitit själv. Paret bestämde sig för att anmäla fallet till polisen för djurplågeri.

– Fågelben läker ihop väldigt snabbt. Om skadan inte är för stor och man får benen på plats räcker det med att man spjälar upp det och lindar ett bandage runt. Sen behöver de ju rehabilitering med flygträning. 

För att en fågel med skadad vinge ska klara sig får skadan inte vara för stor och det får inte ha gått för lång tid.

Bandaget hade limmats fast i fjädrar och hud och gick därför inte att få loss.
Foto: Privat

Paret la upp bilder på sin Facebooksida ”Vilthjälpen Oskarshamn” för att uppmärksamma människor på det som hänt, och inlägget har fått mycket större spridning än de räknade med.

– Genom att göra så här har man ju dömt fågeln till döden. Det här är en grov form av djurplågeri. Vi hoppas att det gör folk medvetna på vad man ska göra och inte göra när man hittar skadade djur, man ska alltid ringa polisen eller kontakta viltvårdare, säger Urban Rundström.

SÅ GÖR DU OM DU HITTAR SKADAT VILT

Hittar du ett vuxet skadat djur ska du omgående kontakta polisen eller så kan du gå in på hemsidan till föreningen Katastrofhjälp – Fåglar och vilt (KFV) och hitta kontaktuppgifter till närmsta viltrehabiliterare.

Djurungar såsom fåglar, harar och igelkottar har större chans att överleva om deras föräldrar hittar dem. Man ska alltid låta djuren vara om man inte är hundra procent säker på att den är övergiven. Är den det ska man kontakta en viltvårdare.

Det är en myt att vilda djur som varit i kontakt med människor stöts bort av sina föräldrar på grund av lukten. Ungen har större chans att överleva om du lägger tillbaka den där du hittade den och håller avstånd.

Att mata djurungar är inte heller en god idé. Ungarnas kroppar är inställda på en speciell föda och balansen rubbas om man försöker ge den något annat.

Det är förbjudet att ta alla djur, även övergivna, ur naturen längre tid än 48 timmar om man inte är utbildad och godkänd viltrehabiliterar. Straffet kan bli böter.

Tänk på: Viltrehabiliterarna arbetar ideellt har ofta ett väldigt stort spridningsområde. Det underlättar enormt för dem om du själv kan transportera det skadade djuret till dem. Det blir en enstaka tur för dig att åka medan rehabiliterarna får åka många långa sträckor.


Källor: Urban Rundström, kvf-riks.se

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!