Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppvidinges politiker tar en paus – får 8 000 i lön

Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande & Patrik Davidsson (C) Foto: Uppvidinge kommun
Patrik Davidsson (C) utanför kommunhuset i ÅsedaFoto: Uppvidinge kommun
Uppvidinge kommuns kommunhus i Åseda.Foto: Uppvidinge kommun
Niklas Jonsson (S), ordförande för kommunstyrelsen.Foto: Uppvidinge kommun

Uppvidinges politiker Patrik Davidsson (C) tog timeout från sitt uppdrag för att studera. 

Trots det fortsatte kommunen att betala ett fast arvode till honom. 

– Jag uppmärksammades på regelverket i går, säger han.

En ung politiker från Uppvidinge kommun har fått över 8 000 kronor i ersättning för sitt politiska uppdrag som förtroendevald. Detta trots att han tog en timeout i över tre månader, det uppger Smålandsposten.

– Jag har inte hemlighållit på något vis att jag inte har varit på plats, säger Patrik Davidsson (C) till tidningen.

I slutet av oktober förra året tog han paus från sitt förtroendevalda uppdrag för att börja studera i Uppsala. Detta meddelade han till kommunstyrelsen i september 2019.

– Jag ställde frågan om jag skulle hoppa av under studierna, men fick svaret att inte göra det, utan att jag skulle ta timeout, säger Patrik Davidsson till tidningen.

Totalt fick Patrik Davidsson (C) 8 238 kronor i arvode trots uppehållet. 6 022 kronor betalades ut till honom för perioden november till december och 2 216 kronor för januarimånaden.

Flera månaders frånvaro

Patrik Davidsson (C) är ledamot i både kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunfullmäktigen. 

Av kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll framgår att Patrik Davidsson har varit frånvarande mellan oktober och januari.

Han saknades också vid arbetsutskottets samtliga träffar mellan oktober förra året och januari.

Patrik Davidsson (C) har inte heller närvarat på kommunfullmäktigens sammanträden mellan oktober 2019 och februari 2020.

Riskerar att betala tillbaka

Enligt kommunfullmäktiges regelverk ska fasta arvoden prövas när förtroendevalda inte medverkar politiskt under en längre period.

– Patrik har rätt att få ersättning under två månader eftersom han meddelade sin timeout till kommunen. Men efter dessa två månader borde han ha kommit in och meddelat att han skulle förlänga sin timeout vilket han inte gjorde, säger Niklas Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vid kommunstyrelsens nästa sammanträde kommer Uppvidinge kommun utvärdera om Patrik Davidssons arvode ska reduceras eller återbetalas.

– Vi träffas nästa gång den 19 februari och vi kommer då diskutera det. Patrik riskerar att bli återbetalningsskyldig för januarimånaden, säger Niklas Jonsson (S).

Patrik Davidsson (C) visste inte om tvåmånadersregeln. Han berättar att han inte hade tidigare uppmärksammats på regelverket.

– Jag förstår nu att det kan ha blivit fel och jag vill att det ska bli rätt, säger han.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!