Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Upptrappad dansk-svensk gränsdispyt

Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jacob Crawfurd

FLYKTINGKRISEN. Id-kontroller i Öresundsregionen rycker närmare. Och den danska kritiken mot Sverige trappas upp.

Men från svensk sida hörs också kritik mot Danmark.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har flera dagar i rad kritiserat att Sverige inför id-kontroller på bussar, tåg och färjor den 4 januari. Han befarar att antalet asylsökande i Danmark kommer att öka när flyktingar utan id-handlingar stoppas från att ta sig till Sverige.

– Det är naturligtvis så att om Danmark hade en bättre kontroll över vilka som reste över Danmark, så skulle det minska behovet av att ha gräns- eller id-kontroller vid Öresundssnittet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

– Danmark har en skyldighet enligt Schengenfördraget att göra inre utlänningskontroller och ha kontroll över dem som finns på det danska territoriet.

TT: Och det har de inte i dag?

– Inte i tillräcklig omfattning, skulle jag säga. I praktiken har ju många länder i Europa bara låtit flyktingar ha fri passage igenom.

Den danska regeringen är beredd att införa id- och gränskontroller mot Tyskland om det skulle behövas efter den 4 januari. Men helst vill man det inte. Det kan innebära att fler asylsökande registreras i Danmark, dessutom är Løkke Rasmussen bekymrad över att den danska polisen då får mindre tid till att klara upp brott.

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!