Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jacob Crawfurd
Lars Løkke Rasmussen. Foto: Jacob Crawfurd

Upptrappad dansk-svensk gränsdispyt

Publicerad

FLYKTINGKRISEN. Id-kontroller i Öresundsregionen rycker närmare. Och den danska kritiken mot Sverige trappas upp.

Men från svensk sida hörs också kritik mot Danmark.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har flera dagar i rad kritiserat att Sverige inför id-kontroller på bussar, tåg och färjor den 4 januari. Han befarar att antalet asylsökande i Danmark kommer att öka när flyktingar utan id-handlingar stoppas från att ta sig till Sverige.

– Det är naturligtvis så att om Danmark hade en bättre kontroll över vilka som reste över Danmark, så skulle det minska behovet av att ha gräns- eller id-kontroller vid Öresundssnittet, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

– Danmark har en skyldighet enligt Schengenfördraget att göra inre utlänningskontroller och ha kontroll över dem som finns på det danska territoriet.

TT: Och det har de inte i dag?

– Inte i tillräcklig omfattning, skulle jag säga. I praktiken har ju många länder i Europa bara låtit flyktingar ha fri passage igenom.

Den danska regeringen är beredd att införa id- och gränskontroller mot Tyskland om det skulle behövas efter den 4 januari. Men helst vill man det inte. Det kan innebära att fler asylsökande registreras i Danmark, dessutom är Løkke Rasmussen bekymrad över att den danska polisen då får mindre tid till att klara upp brott.

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag