Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Upptäckten i Lund - om förödande solstormarna

Här fångas en gigantisk solstorm på bild.
Nu har en internationell forskargrupp, ledd från Lunds universitet, utvecklat en metod som kan hjälpa till att förutspå rymdväder.
Foto: JENS CHRISTIAN

Solstormar hotar elnät, internet och flygtrafik. 

Men nu har forskare vid Lunds universitet hittat ett sätt att förutspå de nyckfulla utbrotten. 

”Den nya upptäckten är relevant för hela mänskligheten”, skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande. 

Solstormar är ett ständigt hot mot jorden. När det råder kraftig aktivitet på solens yta frigörs magnetisk energi. Den ger upphov till geomagnetiska stormar som i vissa fall kan orsaka störningar på jorden.

Vid större utbrott finns det risk att viktiga samhällsbärande funktioner som el och internet slås ut. Något som i förlängningen skulle kunna skapa kaos och förödelse. 

När solstormarna kommer att äga rum har tidigare varit extremt svårt att förutse. Men nu har en internationell forskargrupp, ledd från Lunds universitet, utvecklat en metod som kan hjälpa till att förutspå rymdväder. Det skriver Lunds universitet i ett pressmeddelande. 

– Vi har upptäckt en unik metod för att bedriva meteorologi i rymden och förutspå den nyckfulla solens skadliga utbrott, säger Tomas Brage, fysikforskare vid Lunds universitet.

Solstormar är ett ständigt hot mot jorden.
Foto: NASA/SDO/AIA/LMSAL

”Länge varit en utmaning”

Med hjälp av den nya metoden kan man få indikationer på förändringar genom att studera de svaga magnetfälten från solens yttre atmosfär.

– Det har länge varit en utmaning för solfysiker att mäta dessa fält så att man kan förutspå rymdväder. Men våra resultat är ett genombrott, säger Tomas Brage.

Effekterna av solstormar brukar nå jorden inom tre till fyra dygn. 

– Att kontinuerligt kunna förutsäga förändringar i de magnetfält som skapar dessa utbrott gör att vi kan bli bättre på att i god tid skydda känslig verksamhet som är i fara. 

Den nya studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Astrophysical Journal Letters. 

Förutom Lunds universitet har Malmö universitet, Uppsala universitet, Fudan University och Huizhou University deltagit i arbetet. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!