Uppsalas skojfriska grattis till Lunds universitet

Uppsala universitet, grundat 1477, gratulerar Lund på 350-årsdagen och skickar med en hälsning med glimten i ögat.
Foto: UPPSALA UNIVERSITET
När Lunds universitets jubileumstidning i veckan kom hade Uppsala universitet försäkrat sig om att deras gratulationer hamnade på bästa annonsplats.
Foto: UPPSALA UNIVERSITET
Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.
Foto: Uppsala universitet
Vilket är bäst – universitetet i Lund...
Foto: JENS CHRISTIAN
eller det i Uppsala? ? Därom tvista de lärde.

Rivaliteten mellan lärosätena är gammal.

Så när Lunds universitet nu firar 350 år passade Uppsala universitet på att säga grattis i deras jubileumstidning med den skojfriska hälsningen:

"Nu är du lika gammal som vårt stall".

Lunds universitet släppte i veckan en jubileumstidning om sitt 350-årsfirande. Då passade konkurrenten i Uppsala på att gratulera – och samtidigt göra reklam för sig själv. På bästa annonsplats i tidningen skriver Uppsala universitet med glimten i ögat:

"Kära lillasyster!" och som avslut:

"Nu är du lika gammal som vårt stall", apropå Uppsala universitets ridinstitution som för några år sedan fyllde 350 år.

Lund svarade via fax

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson berättar att hon snabbt fick ett svar från Lunds universitet – via fax.

– Jag fick tillbaka ett telefax där det stod "Kära storasyster" och "nu är vi lika gamla som gatan". Det tyckte jag var jättekul.

Hon arbetade själv tidigare på Lunds universitet och intygar att relationerna är mycket goda och kamratliga, även om kampen om vilket lärosäte som är störst, bäst och vackrast är gammal.

– Det är två lärosäten som jag tycker väldigt mycket om. Vi jobbar mycket bra tillsammans och har många samarbeten. Men sen kan vi med glimten i ögat skämta friskt med varandra. Det är väldigt bra att vi kan ha den här goda men också lite skämtsamma relationen till varandra. 

Firar i ett år

Lunds universitet har under 350-årsjubileet slagit på stort. Firandet började i december förra året och pågår till slutet av januari nästa år.

– Jag har själv varit ner till Lund två gånger och gratulerat. Dels i december och sen under högtiden som var i januari. Då framförde vi våra lyckönskningar på latin, säger Eva Åkesson.


Så vilket lärosäte är då äldst?

* Uppsala universitet är Nordens äldsta universitet och grundades 1477. Köpenhamns universitet är tvåa, grundat 1479.

* Lunds universitet grundades först 1666 och började fungera 1668. Men långt innan ett formellt universitet hade Lund ett studium generale, det vill säga en högskola där man kunde avlägga baccalaureusexamen. Det var på 1420-talet då Lund fick en institution hos katolska Franciskanorden. Lund blev därmed först med högskolestudier i Norden och har de äldsta akademiska traditionerna. 

Källa: SvD, Uppsala universitet, Lunds universitet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!