Uppsala universitet, grundat 1477, gratulerar Lund på 350-årsdagen och skickar med en hälsning med glimten i ögat. Foto: UPPSALA UNIVERSITETUppsala universitet, grundat 1477, gratulerar Lund på 350-årsdagen och skickar med en hälsning med glimten i ögat. Foto: UPPSALA UNIVERSITET
Uppsala universitet, grundat 1477, gratulerar Lund på 350-årsdagen och skickar med en hälsning med glimten i ögat. Foto: UPPSALA UNIVERSITET
När Lunds universitets jubileumstidning i veckan kom hade Uppsala universitet försäkrat sig om att deras gratulationer hamnade på bästa annonsplats. Foto: UPPSALA UNIVERSITETNär Lunds universitets jubileumstidning i veckan kom hade Uppsala universitet försäkrat sig om att deras gratulationer hamnade på bästa annonsplats. Foto: UPPSALA UNIVERSITET
När Lunds universitets jubileumstidning i veckan kom hade Uppsala universitet försäkrat sig om att deras gratulationer hamnade på bästa annonsplats. Foto: UPPSALA UNIVERSITET
Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitetEva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet
Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet
Vilket är bäst – universitetet i Lund... Foto: JENS CHRISTIANVilket är bäst – universitetet i Lund... Foto: JENS CHRISTIAN
Vilket är bäst – universitetet i Lund... Foto: JENS CHRISTIAN
eller det i Uppsala? ? Därom tvista de lärde.eller det i Uppsala? ? Därom tvista de lärde.
eller det i Uppsala? ? Därom tvista de lärde.

Uppsalas skojfriska grattis till Lunds universitet

Publicerad

Rivaliteten mellan lärosätena är gammal.

Så när Lunds universitet nu firar 350 år passade Uppsala universitet på att säga grattis i deras jubileumstidning med den skojfriska hälsningen:

"Nu är du lika gammal som vårt stall".

Lunds universitet släppte i veckan en jubileumstidning om sitt 350-årsfirande. Då passade konkurrenten i Uppsala på att gratulera – och samtidigt göra reklam för sig själv. På bästa annonsplats i tidningen skriver Uppsala universitet med glimten i ögat:

"Kära lillasyster!" och som avslut:

"Nu är du lika gammal som vårt stall", apropå Uppsala universitets ridinstitution som för några år sedan fyllde 350 år.

Lund svarade via fax

Uppsala universitets rektor Eva Åkesson berättar att hon snabbt fick ett svar från Lunds universitet – via fax.

– Jag fick tillbaka ett telefax där det stod "Kära storasyster" och "nu är vi lika gamla som gatan". Det tyckte jag var jättekul.

Hon arbetade själv tidigare på Lunds universitet och intygar att relationerna är mycket goda och kamratliga, även om kampen om vilket lärosäte som är störst, bäst och vackrast är gammal.

– Det är två lärosäten som jag tycker väldigt mycket om. Vi jobbar mycket bra tillsammans och har många samarbeten. Men sen kan vi med glimten i ögat skämta friskt med varandra. Det är väldigt bra att vi kan ha den här goda men också lite skämtsamma relationen till varandra. 

Firar i ett år

Lunds universitet har under 350-årsjubileet slagit på stort. Firandet började i december förra året och pågår till slutet av januari nästa år.

– Jag har själv varit ner till Lund två gånger och gratulerat. Dels i december och sen under högtiden som var i januari. Då framförde vi våra lyckönskningar på latin, säger Eva Åkesson.

 

Så vilket lärosäte är då äldst?

* Uppsala universitet är Nordens äldsta universitet och grundades 1477. Köpenhamns universitet är tvåa, grundat 1479.

* Lunds universitet grundades först 1666 och började fungera 1668. Men långt innan ett formellt universitet hade Lund ett studium generale, det vill säga en högskola där man kunde avlägga baccalaureusexamen. Det var på 1420-talet då Lund fick en institution hos katolska Franciskanorden. Lund blev därmed först med högskolestudier i Norden och har de äldsta akademiska traditionerna. 

Källa: SvD, Uppsala universitet, Lunds universitet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag