Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upproret efter chefernas nakenbad i slottspoolen

Under en konferens badade två chefer på Hörbys kommun nakna. Efter det har skarpa anklagelser riktats mot kommunledningen och kommundirektör.
Här på Örenäs slott badade kommuncheferna nakna inför anställda
Foto: SHUTTERSTOCK
32 höga chefer i Hörby kommun kräver kommundirektörens avgång efter de två andra chefernas nakenbad inför anställda
Foto: JENS CHRISTIAN
Lena Mårtensson Stenudd, kommundirektör i Hörby, är arbetsbefriad efter händelsen med chefer som badade nakna i poolen vis Örenäs slitt inför anställda
Foto: Gunilla Fritze / SVT
Poolen vid Örenäs slott där chefer i Hörby kommun badade nakna
Foto: Gunilla Fritze / SVT

Under en konferens nakenbadade chefer i Hörby kommun inför de anställda och ledningens hantering av händelsen har fått kraftig kritik

Nu kräver 32 chefer i Hörby kommun kommundirektörens avgång – samtidigt som de är oroliga för hur protesten ska tas emot.

– Vi vet inte om vi har jobb att gå till nästa vecka. Men för mig handlar det om att kunna se mina medarbetare i ögonen och säga att jag har gjort allt, säger en av dem.

Kommundirektören och hennes närmaste man är nu arbetsbefriade, enligt SVT.

Den 3 september hade ett 40-tal chefer från Hörby kommun samlats för en årlig chefskonferens på Örenäs slott utanför Landskrona.

Efter konferensen framkom uppgifter om att två toppchefer badat nakna inför andra anställda i slottets pool. Båda cheferna ska enligt ögonvittnen ha varit berusade.

Händelsen vållade starka reaktioner, både bland kommuninvånare och i kommunhuset.

Kommundirektören hade gått och lagt sig

Flera fackförbund har tillsammans kritiserat kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson och kommunledningens hantering av händelsen och en tid efter konferensen beslutade kommunledningen att händelsen ska utredas av en extern advokat, en utredning som kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito (SD) välkomnar.

– Nu får vi något att gå på. Det är svårt att utreda på vad som står i tidningsartiklar. Vi kan inte bara gå på rykten, har Cecilia Bladh in Zito tidigare berättat för Skånska dagbladet

På tisdagskvällen meddelade hon också att kommundirektör Lena Mårtensson Stenudd blir arbetsbefriad och att kommunen ska tillsätta en utredning.

Mer än så vill Cecilia Bladh in Zito inte kommentera beskedet när SVT talar med henne.

– Det blir mer information på en pressträff i morgon onsdag, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Även biträdande kommundirektör Paul Eklund blir arbetsbefriad.


Cecilia Bladh in Zito, kommunstyrelsens ordförande i Hörby.
Foto: JENS CHRISTIAN

Det är inte första gången Lena Stenudd Mårtensson kritiseras. År 2019 var hon kommunchef i Åstorp och kritiserades av flera chefer och tjänstemän för bland annat bristande kommunikation. 

Den gången ledde kritiken till att Lena Stenudd Mårtensson fick sparken med bibehållen lön på 89 000 kronor i månaden ända fram till januari 2021.

Den som skrev under den guldkantade överenskommelsen, värd flera miljoner inklusive intjänad semester, var Åstorps HR-chef Paul Eklund.

Bara några månader senare var det omvända roller, då rekryterade Stenudd Mårtensson i rollen som ny kommundirektör i Hörby kommun, Eklund till samma tjänst i Hörby kommun. 

Där blev han kommunens näst högsta betalda tjänsteman med 75 000 kronor i månaden, inklusive tjänstebil, skriver Sydsvenskan.

I Hörby ska ingen ha vetat om att den nytillträdda kommundirektören hade dubbla löner, enligt tidningen. 

Kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson deltog själv i chefskonferensen på Örenäs slott men hade gått till sängs innan hennes chefer ställde till skandal i poolen.

Nakenhändelsen på slottet var droppen

Nu kräver 32 chefer inom kommunen kommundirektör Lena Stenudd Mårtenssons avgång. 

Förtroendet för henne är förbrukat, skriver cheferna i en gemensam skrivelse där man förutom hanteringen av skandalen på slottet pekar på en tystnadskultur som råder och rädsla för repressalier från kommundirektören.

En av undertecknarna säger att missnöjet har grott under en lång tid och att hanteringen av nakenhändelsen på slottet var droppen.
– Det handlar i grunden om att vi tycker att det är otroligt toppstyrt. Vi känner att ledningen inte tar till sig av det vi säger och framför.
– Vi känner oss väldigt maktlösa.

”Missnöjet är väldigt stort”

Chefen som Kvällsposten talat med säger att cheferna sinsemellan har talat med varandra om de problem man upplever sig ha.
- Vi träffas ju i olika sammanhang och då pratar man förstås och det har ju utmynnat i att vi har bestämt oss för att skicka in den här skrivelsen för - som sagt - den här händelsen på konferensen är bara toppen på ett isberg.
Var du på plats på konferensen?
– Ja, jag var där men badade inte. Men de som gjorde det pratade ju om det och missnöjet var väldigt stort.

En annan chef som skrivit under berättar att uppropet kommit till under hemliga omständigheter.

– Vi har skött det i det dolda. Jag vet faktiskt inte ens vem som är initiativtagaren. Det har krävt väldigt kreativa metoder – man skickar ju inte sådan här i internposten, säger personen.

Hörbycheferna hoppas nu att kommundirektören få gå, eller väljer att sluta.

– Om 32 av 40 chefer inte har förtroende, då tackar man väl för kaffet och går.

Samtidigt upplever de som skrev under protesten att de tog en personlig risk.

– Vi vet inte om vi har jobb att gå till nästa vecka. Men för mig handlar det om att kunna se mina medarbetare i ögonen och säga att jag har gjort allt.

”Skadat kommunen”

Ytterligare en av de 32 chefer som undertecknat skrivelsen menar att händelsen på Örenäs slott var droppen som fick bägaren att rinna över.

– Det är många händelser sammantaget sedan kommundirektören började förra hösten. 

Chefen var själv på plats under konferensen på Örenäs slott.

– Det jag såg med egna ögon var hur två chefer tog av sig kläderna och hoppade i badet helt näck. Det skedde inför underordnade och kolleger. Jag blev chockad, jag skulle inte alls kunna tänka mig att bada naken inför mina medarbetare. 

Chefen menar dessutom att uppträdandet skadat Hörby kommun.

– När man är på en konferens som bekostas av arbetsgivaren är man ansiktet utåt för arbetsgivaren. Det här skadar varumärket Hörby kommun.

Ni beskriver en ”tystnadskultur” och risk för repressalier”. Vad menar ni då?

– Man vågar inte säga öppet vad man tycker och tänker, då finns en risk att man får konsekvenser. Antigen får man säga upp sig eller så får man sparken av personliga skäl. Det har skett under det senaste året och det är mycket kommundirektören som har dragit i de trådarna.

Chefen räknar upp fem chefskolleger på rak arm som råkar ut för detta.

– Jag har sett kolleger råka ut för det och det skapar en rädsla att det ska vara min tur nästa gång. 

Vad tänker du kring konsekvenser för dig själv efter den här skrivelsen?

– Jag vet inte. Jag har ingen aning. Jag vet inte vad som händer med mig, så kan jag väl säga.

”Inte aktuellt” att kommentera

Kvällsposten har sökt kommundirektör Lena Stenudd Mårtensson som i ett sms svarar ”inte aktuellt” om att kommentera händelserna som berör Hörby kommun.
Men under måndagen kommenterade Lena Mårtensson Stenudd för SVT att kommunen blivit anmäld till Arbetsmiljöverket för hur hanteringen av händelsen vid poolen i Örenäs slott.
Hon säger att hon haft ett möte med ett 40-tal kommunala chefer som fått ventilera sina åsikter.
Hon säger att dialogen mellan ledningen i Hörby kommun ledningen och de facket kunde varit bättre.

– Jag försöker ha en bra dialog genom samverkansmöten och liknande men jag har aldrig tidigare i mitt yrkesverksamma liv varit med om någonting liknande, att man inte har den här dialogen.

Lena Stenudd Mårtensson säger också till SVT:

– Jag är väldigt förvånad. Det är någonting annat kanske som jag inte kan ta på. Jag vet inte vad det är.
Kvällsposten har sökt även kommunstyrelsens ordförande Cecilia Bladh in Zito, dock utan framgång.

Historien om barnen i Ystad – detta har hänt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!