Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppropet mot den skånska adelns makt

Carl Piper.Foto: JENS CHRISTIAN
Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Madeleine Ramel.Foto: Privat
Rune Persson.Foto: RONNY JOHANNESSON
Övedskloster.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Vänsterpartiet driver nu på för att avskaffa fideikommissinstitutet och att arrendatorer ska få möjlighet att friköpa historiska arrenden. 

Kritikerna menar att det är kvarlevor från det feodala samhället. 

– Det är vansinnigt, man tror knappt det är sant, säger Rune Persson, tidigare arrendebonde. 

Samtidigt är det i stort sett tyst från adeln i frågorna. 

Sverige har som enda stat i Europa kvar sina fideikommiss. Sedan avvecklingslagen trädde i kraft 1964, vilken innebar att fideikommisset ska avvecklas när dåvarande innehavaren avlider, har regeringen förlängt en handfull undantag.

Totalt kvarstår ett drygt tiotal fideikommiss i Sverige i dag. 

Men nu driver Vänsterpartiet på för att avveckla fideikommissinstitutet och ge arrendatorer möjlighet att friköpa historiska arrenden. Häromveckan lämnades en motion in till riksdagen av bland annat Jon Thorbjörnson från Halland. 

– Det är en rättvisefråga. Dels bygger det på gamla feodala strukturer där arvsrätten gör skillnad på kön och barn på ett sätt som inte är funktionellt och lagligt i resten av samhället i dag. Det finns andra möjligheter att hålla ihop egendom med aktiebolag, det känns väldigt utdaterat, konstaterar han. 

– Sedan satsar arrendatorer, som ofta haft arrenden i flera generationer, stora belopp utan att ha någon rejäl trygghet. De får stå för investeringar som ökar värdet på marken samtidigt som någon annan sitter på ägandet och håvar in. 

Känslig fråga 

Frågorna är inte på något sätt nya och Jon Thorbjörnson säger att han inte har så stora förhoppningar om att motionen ska gå genom nu heller. 

– Nej, man får se det som droppen som urholkar stenen. Om vi jobbar på så är det kanske någon som rätt som det är upptäcker att man måste göra något åt det. 

Varför tror du att det fortfarande hänger kvar? 

– De är välbeställda och inte så intresserade av att det ska förändras. Sedan tycker väl partierna inte att det är så nog, det kan vara kvar som det är även om det inte har samma symbolverkan för hela samhället som kungahuset. 

Fideikommiss, som innebär att egendom måste gå i arv i en viss ordning, oftast till den förstfödda sonen, är känsligt. 

Carl Piper, fideikommissarie till Högestad och Christinehof, är en av få inom adeln som kritiserat det officiellt. I en intervju med Kvällsposten förra året påpekade han att det vore ”korkat” om hans dotter och son inte skulle vara lika mycket värda. 

– Jag tycker det är fullständigt obegripligt att det finns ett system i dagens samhälle där kvinnor inte har någon betydelse. Jag har försökt få politiker att förstå att det är en skandal att kvinnor inte anses lika mycket värda. Om vi inte förstår det så lever vi inte i det samhälle som vi tror oss leva i.

– Det är inte populärt att få bort fideikommisset. Ingen vill prata om det.

Friherinnan Madeleine Ramel, 92, vars barnbarn Hans Ramel är fideikommissarie till Övedskloster och en av få som efter avvecklingslagen fått förlängt av regeringen, säger att det är viktigt att alla barn i familjen får det bra. Det är inte meningen att en ska sitta som en kung, konstaterar hon. Friherinnan är dock kortfattad om själva företeelsen. 

– Jag tycker att varje familj ska bestämma det själv. 

Självägande ger andra förutsättningar

Rune Persson, pensionerad lantbrukare i Ynde och tidigare arrendebonde under fideikommiss Hans-Gabriel Trolle Wachtmeister, kämpade under många år för arrendeböndernas rätt att köpa loss hus och mark. På tidigt 90-tal var han en av de drivande för en ny lagstiftning, som skulle ge bönderna rätt att köpa loss arrenden men lagen sjösattes aldrig. 

– Det är vansinnigt, man tror knappt det är sant, säger Rune Persson. 

– Det är helt andra förutsättningar att vara självägande. Man slipper tvister i arrendenämnden och alla investeringar för markförbättringar, byggnader och bostäder. Det står aldrig still och äganderätten är en stor del i utvecklingen. 

Kvällsposten har även sökt fideikommissen Nils Gyllenkrok, som driver Björnstorp och Svenstorp gods, utan framgång. Fideikommissen Hans Ramel, tillika ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, vill inte kommentera motionen. 

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!