Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppmaningen inför kaoset på E6: "Stanna hemma"

Här vid trafikplats Alnarp kommer E6 stängas av. 55 000 trafikanter kommer påverkas – varje dag. Foto: Trafikverket
Det är upplagt för köer. Foto: ANNIKA AF KLERCKER

55 000 trafikanter tvingas varje dag ta andra vägar när E6 i nästa vecka stängs av för all trafik. 

Trafikverket befarar långa köer – och trafiken måste minska med tio procent för att undvika kaos.

– Vi kommer följa trafiken via kameror, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på trafikledningsområdes syd.

Uppmaningen från Trafikverket är tydlig: Den som inte behöver ge sig ut i trafiken bör inte göra så. 

Perioden gäller från 11 oktober och två veckor framåt. Då stängs E6 av för all trafik, i båda riktningarna. Motorvägsbron vid trafikplats Alnarp ska byggas om för att små småningom ge plats för två nya dubbelspår för tåg.

– Tidsperioden klarar vi. Men vi kan inte ta höjd för allt. Det finns alltid scenarier som dyker upp, men vi är trygga med tidsplanen, säger Kristofer Söderberg, biträdande projektledare.

Uppmanar folk att stanna hemma

Men med stor sannolikhet kommer det att bli kaotiskt på småvägarna under de två veckor i oktober som arbetet pågår. 

55 000 bilar ska samsas om utrymmet på betydligt mindre vägar än E6. Trafikverket beräknar att om tio procent av trafikanterna lämnar bilen hemma lär trafiken flyta på betydligt smidigare.

Varje fordon som inte kör på E6 under avstängningen underlättar för de som måste köra. Om du arbetar hemma, planera för ledighet, samåka eller välja andra färdsätt, bidrar du till att minska trafiken och slipper själv köer.”, skriver Trafikverket i ett informationsblad som gått ut till cirka 160 000 företag och privatpersoner. 

Följer trafiken via kameror

Trafikverket beräknar att 15 000 fler trafikanter påverkas av avstängningen jämfört med när E22 stängdes av mellan trafikplatserna Gastelyckan och Lund norra i april i år.

Och även om hastigheterna sänkts och polisen i förebyggande syfte sätter in större resurser under perioden E6 är avstängd, finns det risk för att trafiken på de mindre vägarna stoppas upp rejält. 

– Vi kommer att via trafikkameror följa tendenser i trafiken för att tidigt upptäcka köer och informera ut det här via våra kanaler, säger Göran Holmberg på Trafikverket.