Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt besked: Testa alla som bor med smittade

Smittskyddsläkaren Region Skåne: ”Vi ser en viss ljusning”
Eva Melander.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
De som bor med covidsmittade uppmanas också att testa sig.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Skåne uppmanar nu alla som bor med någon covidsmittad att testa sig. 

Detta även om man inte uppvisar symtom. 

– Den som bor eller har bott med en person som har covid-19 räknas som hushållskontakt och misstänks kunna vara smittad säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Region Skåne inför en ny rekommendation om att alla som bor eller har bott med någon som är covidsmittad ska testa sig, oavsett om man uppvisar symtom eller inte. 

Bakgrunden består i att testkapaciteten har ökat i Skåne och att man nu vill hitta personer som är smittade utan att veta om det. Den som bor med någon smittad ska testas fem dagar efter att den smittade har testat sig. 

– Den som bor eller har bott med en person som har covid-19 räknas som hushållskontakt och misstänks kunna vara smittad. Det innebär att man måste följa vissa regler. Som att arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar efter att den man bor med testade sig. Det betyder även att man bör undvika helt att träffa andra än de man bor med under den perioden, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Ska anpassa restriktionerna inom kort

Skånes smittskydd aviserar också att man kommer anpassa regeringens restriktioner inom kort. 

– Med tanke på den fortsatt höga nivån på samhällssmittspridning, inte minst i Skåne, välkomnar vi regeringens besked om fortsatta restriktioner. Det är också bra att det finns ett visst utrymme för regional anpassning i förhållande till det aktuella smittläget. Vi återkommer inom kort med besked om vad som ska gälla i Skåne, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i pressmeddelandet. 

Samtidigt fortsätter antalet som vårdas för covid på sjukhus i Skåne att minska. Totalt vårdas nu 433, varav 59 på intensiven. Det är en minskning med sex personer från dygnet innan. 

Även antalet nya fall fortsätter gå ner i Skåne. Det senaste dygnet har 946 nya fall rapporterats men sett över en sjudagarsperiod är det genomsnittliga antalet nya bekräftade fall nu nere på 738 per dygn. 

Runt jul hade Skåne i snitt över 1500 nya covidfall per dygn.  


TV: Danska sjukhus rustar för tredje vågen

Därför rustar danska sjukhus för en tredje våg – redan i februari

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!