Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppmanade folk att skänka pengar till IS på Facebook – åtalas

En Burlövsbo i 35-årsåldern åtalas för att ha uppmanat folk att skänka pengar till IS.

En Burlövsbo i 35-årsåldern åtalas för att ha uppmanat folk att skänka pengar till IS. Uppmaningarna ska ha skett på Facebook.

- Han tar helt avstånd från IS och liknande organisationer och att man använder våld. Han förnekar brott, säger Jan-Anders Hybelius som är 34-åringens försvarsadvokat.

Skånskan var först med att berätta om åtalet mot Burlövsbon. 

I sex månader ska den åtalade 34-årige småbarnspappan ha uppmanat till insamling av pengar från sin bostad utanför Malmö, Han använde, enligt Säkerhetspolisen, sitt privata bredband. I förhör uppger mannen att det handlat om att samla in pengar till nödställda och lidande. 

Men enligt åtalet handlar det om något annat och att mannen skrivit om att de stridande behövde pengar till bland annat granatkastare, missiler och värmeraketer. Pengarna som han samlat ska enligt vice chefsåklagaren Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål varit avsedda för Jabhat al-Nusra, Islamiska staten och Shafi al-Ajmi som samtliga är stämplade som terroristnätverk. Den åtalade mannen använde sitt Facebook-konto men under ett annat namn. Polisen kunde spåra kontot till honom med hjälp av hans IP-nummer. 

Var i Syrien

När Säkerhetspolisen gjorde husrannsakan i mannens bostad hittade man också bilder på 34-åringen tagna i Syrien. En bild visar honom i en uniformsliknande klädsel och basker. I förhör berättade mannen att bilden tagits i Syrien för tre år sedan och att han bar på ett vapen. Han påstod också att han lånat baskern av en soldat. 

I mannens meddelande på facebook finns också uppgifter om hur pengar kan överföras till två namngivna personer, skriver Skånskan. Personer som är listade som terrorfinansiärer av FN, EU och USA. 

 Första åtalet

Uppmaningarna om att skänka pengar ska ha skett mellan oktober 2014 och mars 2015. Burlövsbon är misstänkt för brott mot lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Åtalet är väckt av Nationella åklagaravdelningens riksenhet för säkerhetsmål.

 – Det här är det första åtalet som avser uppmaning, säger åklagare Hans Ihrman till Skånskan