Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Upploppsliknande scener i Växjö

Flera personer frihetsberövades efter polisinsatsen.
Foto: Läsarbild

Polisen larmades till en containerbrand i Araby i Växjö och möttes av stenkastning, raketer och grön laser av en stor grupp ungdomar. Först efter tre timmar hade den hätska stämningen på platsen lagt sig.

Händelserna rubriceras som våldsamt upplopp av polisen.

– Det är en person som är gripen och en som är omhändertagen, säger vakthavande befäl Catarina Brandt vid polisen i Kalmar och Kronoberg på söndagsmorgonen. 

Klockan 20.40 på lördagskvällen larmades räddningstjänst om en containerbrand i området Växjö i Araby. Polisen kom före räddningstjänst till platsen – och blev direkt attackerade - bland annat av grön laser.

– Vi attackeras av raketer och stenar, säger Stephan Söderholm under lördagskvällen. 

Vågar inte ingripa

Upprinnelsen till varför polisen attackerade är oklar. Som mest var det ett 50-tal personer i olika åldrar som piskade upp den hätska stämningen mot polisen. 

Personerna var utrustade med en stor mängd fyrverkeripjäser.

– Vi har folk på plats, men vi kan inte ingripa än. Så vi avvaktar för att undvika att någon blir skadad, sa Stephan Söderholm tidigare under lördagskvällen.

Först efter klockan 23 kunde polisen gå in – då efter att ha fått förstärkning från andra områden.

Chockade grannar

För grannarna är det chockerande att se det som händer.

– Det är en stor grupp med både barn och vuxna som kastar fyrverkerier. Det är fullt med folk, säger ett ögonvittne.

Strax före klockan 23.30 samlades gruppen och började röra sig. Ögonvittnet beskriver också hur flera bilar är i gång på parkeringen.

Fyrverkerier stals tidigare under dagen

Någon gång mellan 23 och 26 december stals fyrverkeripjäser för 150 000 kronor från en container i Växjö. Enligt polisens presstalesperson Stephan Söderholm kan det vara de som nu används av ungdomarna.

Oroligt i Norrköping

Även i Norrköping kastade ungdomar sten och smällare mot polisen på lördagskvällen. De sköt raketer och kastade smällare mot byggnader och människor i Norrköping på lördagskvällen. De ska även ha anlagt mindre bränder.

Flera polispatruller var på platsen, efter en kortare tid ska gruppen ha splittrats och det blev då lugnt. Det finns uppgifter om att en person skadats, det är oklart om det är allvarliga skador. Händelsen rubriceras som våldsamt upplopp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!