Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk gängledare mördad i Danmark

Expressen erfar: Gängledare mördad i Danmark.
Enligt uppgifter till Expressen är en av de döda männen en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i Rinkeby.
Foto: POLISEN
Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet.
Foto: TOP NEWS / TOP NEWS
Flyktbilen var anmäld som stulen.
Foto: Polisen i Danmark / Polisen i Danmark

Kulor från både automatvapen och pistol haglade mot den svenskskyltade bilen i Köpenhamn.

Mordoffren är två unga svenska män, enligt den danska polisen.

Enligt uppgifter till Expressen var en av dem en ledargestalt för den kriminella grupperingen ”Shottaz” i Rinkeby.

Det var vid 18-tiden på tisdagskvällen som minst tio skott – från både automatkarbin och pistol – avfyrades mot en svenskskyltad bil i Herlev nordväst om Köpenhamn.

Efter kulregnet hittades en man avliden. Ytterligare en svårt skadad dog senare på sjukhus. Enligt ett anonymt vittne som danska Ekstrabladet talat med ska det även ha funnits en tredje man i sällskapet, som klarat sig oskadd.

Morden i Köpenhamn: Svensk gängledare skjuten till döds

Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet. Tre timmar efter dådet hittades gärningsmännens flyktbil på Nordsjälland.

– De två döda är två unga svenskar som ännu inte är identifierade och anhöriga är därför ännu inte underrättade, säger Flemming Madsen, polisinspektör vid danska polisen, som leder förundersökningen.

– Vi har ett gott samarbete med svensk polis, säger han.

Uppgifter: Gängledare mördad

Enligt uppgifter till Expressen är en av dem en 23-årig man hemmahörande i Stockholm. Han är en ledargestalt i det gäng från Rinkeby som kallas ”Shottaz”.

Den andre uppges vara en man i 20-årsåldern från grannförorten Tensta.

Stephan Kiernan, chef för polisens insatsgrupp ”Team 2022” som punktmarkerar gängbrottsligheten i norra och västra Stockholm, bekräftar att det finns en samverkan mellan NOA, Stockholmspolisen, Skånepolisen och dansk polis efter tisdagens dubbelmord.

– Mycket talar för att det är kopplingar till Stockholm och Rinkeby men identiteter är inte 100 procent fastställda och därför väljer vi att inte kommentera. Det är dessutom en pågående utredning i Danmark, säger Kiernan på onsdagsmorgonen.

Imam har kontakt med familjerna

Hussein Farah Warsame, imam vid islamiska kulturcentret i Rinkeby, har varit i kontakt med de två männens familjer. Han säger att flera av deras närmast anhöriga reste från Stockholm till Köpenhamn tidigt på onsdagsmorgonen.

– Vi vet inte exakt vad som har hänt. Det vi har fått veta är att det är en kille från Rinkeby och en kille från Tensta som har blivit skjutna till döds, säger han och fortsätter:

– Jag har haft samtal med familjerna. De sörjer och de är förstörda av den information som nått dem.

Grupperingen ”Shottaz” har under de senaste åren varit inblandad i en blodig konflikt med det rivaliserande kriminella nätverket som kallas ”Dödspatrullen”. Enligt polisen har gängkriget resulterat i flera mord – huvuddelen av dem olösta. I dag sitter flera av nyckelpersonerna kopplade till konflikten i fängelse.

Det var när 23-åringen blev villkorligt frigiven från ett fängelsestraff hösten 2017 som han antog en ledande roll i ”Shottaz”-falangen. När polisen kontrollerat honom har han vanemässigt burit skottsäker väst, framgår av flera tidigare utredningar.

Vän med rappare

Han är nära vän med de populära Rinkeby-rapparna Yasin Byn och Jaffar Byn. De är alla kopplade till ”Shottaz”-nätverket och i dag sitter de två rapparna i fängelse, båda dömda för grova vapenbrott. Den nu mördade gängledaren figurerar i musikvideos som har flera miljoner spelningar på nätet och han har själv ett stort antal följare på sociala medier.

Sommaren 2015 utförde 23-åringen och flera andra unga män från Stockholmsområdet ett rån mot en pantbank i Västerås. Gärningsmännen fick med sig stöldgods värt minst sex miljoner kronor – men kunde kort efter brottet gripas efter att flyktbilen kört in i en trafikstolpe. Hovrätten dömde 23-åringen till två år och fyra månaders fängelse.

Året dessförinnan var han en av gärningsmännen när en frisör i Rinkeby rånades och misshandlades medvetslös.

För det rånet dömdes, förutom 23-åringen, även en tre år äldre man. Denne sköts senare till döds på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018, som ett led i konflikten mellan ”Shottaz” och ”Dödspatrullen”.

Två döda efter skottlossning – Svensk bil inblandad