Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Madsen överfallen i fängelset

Kim Walls mördare Peter Madsen ska ha misshandlats i fängelset. Foto: DEADLINE PRESS
Peter Madsen dömdes i Köpenhamns byret till livstids fängelse för att ha mördat Kim Wall. Foto: JACOB EHRBAHN / AP TT NYHETSBYRÅN

Morddömde Peter Madsen har blivit attackerad av en annan intern på fängelset.

En 18-årig man ska slagit Kim Walls mördare i ansiktet.

– Jag kan bekräfta att han blev överfallen, säger Madsens advokat Betina Hald Engmark till Ekstrabladet.

Polisen i Sydsjälland och Lolland Falster bekräftar att ett överfall ägt rum i Storstrømsfängelset där Madsen sitter inlåst efter att ha dömts för styckmordet på svenska journalisten Kim Wall.

"Har fått en skada i ansiktet"

– Vid överfallet har våld utövats, och det är en skada i ansiktet till följd av detta, säger polisinspektör Kim Kliver till Ekstrabladet.

Polisen vill inte uppge vem som blivit misshandlad, men enligt uppgifter till tidningen ska det handla om Peter Madsen, 47.

– Jag kommenterar inte det i detta sammanhang, säger Kim Kliver som heller inte vill gå närmare in på bakgrunden till attacken.

Nu bekräftar Peter Madsens advokat att klienten blivit attackerad i fängelset.

– Jag kan bekräfta att han blev överfallen, och att han efter omständigheterna är OK, säger Betina Hald Engmark till Ekstrabladet.

18-åring misstänks för misshandel

Lokaltidningen Folketidene, som var först att skriva om överfallet, rapporterar att en 18-årig man intagen på anstalten misstänks för misshandeln. Överfallet inträffade i onsdags.

Tidningen uppger vidare att en 47-årig man fått behandling för skador i ansiktet efter överfallet, men att han är tillbaka på sin avdelning igen. Något tillhygge ska inte ha använts vid misshandeln.

Det har tidigare varit flera våldsamma händelser på fängelset där Peter Madsen sitter. I de fallen har de inblandade haft anknytning till kriminella gänget Loyal to familia.

– Men denna gång är det inte tal om någon gängrelaterat, uppger polisen i Nykøbing för Folketidene.

Storstrøms fängele är nybyggt och beskrivs som landets säkraste. Det har avancerad elektronisk övervakning och är omgivet av en sex meter hög ringmur på ön Falster i södra Danmark.

Vill byta fängelse

Betina Hald Engmark har berättat för Ekstrabladet att hennes klient länge har önskat att flytta till ett annat fängelse.

– Vi har i flera månader sökt om han ska bli överflyttad till Herstedvester och det har inte skett. Det vi har fått veta är att det inte kan ske nu, säger hon till Ekstrabladet.

Hon har ingen kommentar om Peter Madsen känt sig hotad i fängelset innan överfallet. Och anledningen till att de har ansökt om att flytta är Herstedvester är ett bra ställe om man är dömd för ett allvarligt brott.

https://twitter.com/folketidende/status/1027546063572484096

 

Peter Madsen dömdes i Köpenhamns byret till livstids fängelse för att ha mördat Kim Wall och styckat kroppen.

Strafflängden i domen är överklagad till högre instans. Madsen har erkänt styckningen av kroppen, men hävdar att han handlade i panik efter att Kim Wall avlidit av förgiftning ombord på hans ubåt.

Vill ha ett mildare straff

Madsen ha inte överklagat själva morddomen, men vill ha ett mildare straff. Detta innebär dock inte att han erkänner mordet, enligt Madsens försvarare.

– Nej, det gör han inte. Det betyder att han accepterar att tingsrätten finner honom skyldig. Han vill inte kämpa mer, han har inte energin till det utan väljer den ”enkla lösningen”, har Madsens advokat Betina Hald Engmark tidigare sagt till Danmarks Radio. 

Madsens fall ska tas upp i Østre landsret i september.