Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danskar uppmanas umgås med högst tio

Coronaspridningen i Europa ökar. För flera länder är de dagliga smittotalen de högsta sedan pandemin bröt ut.
Statsminister Mette Frederiksen, S, uppges vara på väg med nya, stenhårda coronarestriktioner i Danmark.Foto: OLIVIER MATTHYS/ EPA / TT
Alkoholförsäljning i butiker uppges bli förbjudet efter klockan 22 på kvällen. Krogarna hållet redan stängt efter den tidpunkten.Foto: Fritz Schibli

Nya, strikta restriktioner införs för att komma till rätta med spridningen av coronaviruset i Danmark.

Det innebär bland annat att folk uppmanas träffa högst tio personer utöver familj och arbetskamrater.

Dessutom införs munskydd i alla offentliga sammanhang, även inomhus – och förbud mot alkoholförsäljning efter klockan 22.

Det senaste dygnet registrerades 859 nya smittade med coronaviruset i Danmark. Det är den högsta dagssiffran under hela pandemin.

Landet har nu totalt 38 622 konstaterat coronasmittade. 125 personer är inlagda på sjukhus. 18 av dem får intensivvård, varav 13 i respirator. 697 personer har avlidit i covid-19.

Totalt 31 295 danskar har haft coronasmitta men senare friskförklarats. 

Under fredagen slutade Sundhedsstyrelsens hemsida att fungera under trycket av de många danskar som ville ta del av svaret på sina coronatester.

Statsminister Mette Frederiksen, S, kallade till en presskonferens klockan 18.30 på fredagen där hon meddelade de nya reglerna.

Partiledarna informerades

Vid 16.30 kallades samtliga partiledare till en information hos statsministern. Avsikten var att ge förhandsbesked om de planerade nya åtgärderna.

Vid presskonferensen meddelade statsministern att församlingsförbudet skärps från att man max får träffa 50 personer till max tio personer.

– Vi begränsar samtidigt även det antal personer som man får träffa privat, säger Mette Frederiksen.

– Från måndag och fyra veckor framåt rekommenderas man inte träffa mer än tio personer utöver den egna familjen och kollegerna på arbetsplatsen eller i utbildningen. Vi vet att det är en åtgärd som kommer att drabba hårt.

Munskydd ska bäras överallt

Munskydd ska hädanefter bäras i alla offentliga sammanhang .

– Det gäller även till exempel inne i butiker medan man handlar, på biografer och sjukhus, säger Mette Frederiksen.

Butikerna förbjuds att sälja alkohol efter klockan 22. Motsvarande förbud råder redan på landets barer och restauranger.

De flesta av de nya restriktionerna ska träda i kraft på måndag.

Nya gränsstängningar

På torsdagen kom beskedet att Danmark på nytt stänger gränsen för skåningar.

Gränsen stängs också för Norrbotten, Sörmland och Västra Götaland. De reglerna börjar gälla från natten till lördag klockan 00.00. 

Sedan tidigare var gränsen stängd för personer från Blekinge, Kronoberg, Halland, Jönköping, Östergötland, Örebro, Västmanland, Stockholm, Uppsala, Gotland, Dalarna och Jämtland/Härjedalen. 

Statsministern meddelade på presskonferensen också att gränsbevakningen nu ska förstärkas ytterligare.

TV: Här förklarar Tegnell munskyddsstrategin för kungen

Enligt kungen kan ingen förklara varför vi inte har munskydd ute i samhället i Sverige. Hör Anders Tegnells förklaring.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!