Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Allt fler äldre smittas i Skåne – regionens vädjan

Lokala råd i fem regioner • Undvik gym • Möten • Kollektivtrafik.
Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge.Foto: Håkan Linder
Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittan ökar snabbt i Blekinge – men det är inte läge för några lokala restriktioner än. 

Däremot kommer publiktaket för offentliga sammankomster att behållas på 50 personer. 

– Detta gör vi för att förhindra fortsatt smittspridning och inte minst för att skydda sjukvården i Blekinge, säger länets landshövding Sten Nordin på en presskonferens. 

Smittan sprids snabbt även i Blekinge. 

Den senaste veckan har smittan fördubblats – med 90 positiva fall de senaste sju dagarna, jämfört med 37 veckan innan dess. 

– Det här går ganska så snabbt, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. 

Sedan pandemins start har regionen 1016 bekräftade fall av covid-19. Senaste dygnet har 17 nya fall konstaterats och ytterligare en skrivits in på sjukhus. Totalt vårdas fyra personer på sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelningen. 

SVT Nyheter skrev innan presskonferensen att de hade uppgifter på att lokala restriktioner skulle införas i Blekinge, men så blev det inte. 

Det är det inte läge för nu, enligt regionen. 

Däremot kommer publiktaket att behållas på 50 personer. Regeringen har tidigare meddelat att publiktaket för sittande evenemang höjs till 300 personer från och med 1 november. 

Men det kommer inte gälla Blekinge. 

– Detta gör vi för att förhindra fortsatt smittspridning och inte minst för att skydda sjukvården i Blekinge. Det är jättetråkigt att meddela ett sånt här beslut, säger landshövding Sten Nordin.

Två nya dödsfall i Kronoberg 

I Kronobergs län är smittan fortsatt hög. 20 personer vårdas på sjukhus och det senaste dygnet har två personer avlidit. Båda dog utanför sjukhus. 

– Alla kurvor pekar åt fel håll. Vi måste ta detta på största allvar, säger smittskyddsläkaren Christian Romin Blomqvist.

Allt fler äldre smittade i Skåne 

I Skåne har nu över 10 000 fall av covid-19 konstaterats sedan pandemins början. De senaste dagarna har allt fler äldre smittats. 

– Min vädjan till alla skåningar att inte bli en del av smittspridningen. Den du smittar kan i sin tur smitta en äldre person. Den du smittar kan i sin tur smitta en undersköterska i äldrevården eller sjukvården, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande. 

Region Kalmar hade under torsdagen 37 nya covid-19-fall. Det är högsta siffran sedan pandemin startade. 

Mer om corona: Här flyr människorna Paris – 70 mils köer

Se trafikkaoset: Övergav staden timmarna innan Frankrikes nya lockdown.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!