Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barndomsvännerna strider mot varandra

Kriminaltekniker arbetade långt in på natten efter trippelmordet på Drottninggatan.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisen har ännu inga misstänkta efter måndagens trippelmord.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

9 av 10 skjutningar i Malmö begås av gängkriminella, enligt polisen.

Medan drabbade familjer sörjer det ofattbara talar kriminella om hämndaktioner.

Flera av dem är barndomsvänner som vuxit upp på samma område.

Återigen sörjer familjer ihjälskjutna släktingar i Malmö.

När mammor till män som skjutits samlas efter den värsta gängskjutningen i Sveriges historia råder djup sorg, chock och ett behov av att förstå hur det oförklarliga kunde ske.

Dessutom bara hundra meter från en polisstation.

Dagarna efter dådet på Drottninggatan i Värnhem, där tre män mördades, talar kvinnor vars söner skadats eller ryckts ifrån dem om att Sverige inte bryr sig om deras barn.

– Det hade aldrig gått så långt om det var etniskt svenska barn som drabbades. Så länge invandrare hållit sig i miljonprogrammen och dödat varandra har det varit okej, säger en anhörig.

Våldet begränsat till få områden

Forskningen ger anhöriga rätt i att skjutningarna i Malmö nästan enbart drabbar människor i socialt utsatta delar. Resten av befolkningen kan i lugn och ro diskutera om staden är farlig eller om det är överdrivet.

2017 visade en granskning av kriminologen Manne Gerell att över hälften av skjutningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, där någon skadades eller dödades, inträffade i ett begränsat antal områden. Där en liten procentuell del av befolkningen bor.

Malmö är den stad där våldet är allra mest koncentrerat till ett fåtal områden.

Ett sådant område har, enligt Kvällspostens källor, huvudrollen i det gängkrig som nu pågår i Malmö:

Bostadsområdet Lindängen, där nästan hälften av Malmöskjutningarna 2016 skedde och där en öppen knarkhandel länge pågått.

Polisen: De står för nio av tio skottlossningar

Kampen om den lukrativa knarkhandeln i Lindängen, värd miljontals kronor, har fått personer som vuxit upp tillsammans att vända sina vapen mot varandra.

Barndomsvänner som blev bittra fiender. Så kan det gängkrig som nu blossat upp beskrivas.

Stora skotthål på fönsterrutor och genom lyktstolpar efter måndagens skottlossning.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre personer dog i skjutningen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I det maktvakuum som uppstod när två starka kriminella nätverk, M-falangen och K-falangen, förlorade sitt grepp om Malmös undre värld för några år sedan blossade en rad gängkonflikter upp mellan olika löst sammansatta grupperingar.

– En uppskattning jag och kolleger gör är att i alla fall nio av tio skottlossningar i Malmö är i den miljön, säger Nils Noring som är polisens presstalesperson i Malmö.

Skjutna tillhör samma gruppering

Majoriteten av de män som sköts ner på internetkaféet på Drottninggatan i måndags tillhörde en av grupperingarna:

M-gruppen, ledd av en 21-åring med stort våldskapital som har häktats för flera Malmömord och som anses vara en av stadens farligaste kriminella. I den undre världen tolkar somliga dådet, som i skrivande stund kostat tre människoliv och skadade ytterligare tre, som en vedergällningsattack för olika dåd 21-åringen pekats ut för.

Deras rivaler om styret över knarkhandeln är främst två grupper:

# A-gruppen, som styrs av fyra Lindängenbröder som sitter inne, två för försökt till mord och två för narkotikabrott.

# G-gruppen som styrs av en 20-åring som är son till en gängledare som skjutits ihjäl. 

20-åring jagades bort - kom tillbaka för att hämnas

20-åringen ska tidigare ha jagats bort från Lindängen av M-gruppen. Snart återvände han för att ta tillbaka styret över knarkhandeln.

M-gruppen ska bland annat ha legat bakom en skjutning i ett villaområde i augusti 2016 där en man som färdades på 20-åringens motorcykel blev beskjuten. Gärningsmännen hade kört efter honom och avlossat skott under färden.

I alla dessa grupper finns motsägelsefulla kopplingar mellan gängen. Kusiner som befinner sig i rivaliserande grupper och barndomsvänner som strider mot varandra.

Polis: Ovanligt att personer utanför drabbas

Enligt kriminella som Kvällsposten talat med kan vem som helst drabbas av framtida skottlossningar och vedergällningsattacker i Malmö.

Spåren som finns kvar dagen efter morden på Drottninggatan.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Människor lade rosor på platsen utanför internetkafét.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Att personer utanför gängkonflikterna drabbas är dock väldigt ovanligt, vilket polisen varit särskilt tydlig med att poängtera efter måndagens skjutning.

Samtidigt har det hänt, både i Malmö och på andra håll i Sverige, att personer som inte är inblandade i gängkriminaliteten hamnat i skottlinjen under kriminella uppgörelser.

Bland drabbade Malmöfamiljer talas det, mitt i det upprivande sorgearbetet, om att ta sina barn bort från staden. Men de säger också att de inte vet vart de ska ta vägen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!