Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Chaufförer för Ikea tvingas bo i bilen

Chaufförer som kör gods till Ikea påstås ha så låga löner att de måste bo i sina lastbilar flera månader i taget.
Foto: GOOGLE STREETVIEW

Lastbilschaufförer som kör gods åt Ikea har så usel betalning att de är tvungna att bo i sina lastbilar flera månader i taget.

Uppgifterna om de dåliga arbetsvillkoren kommer från brittiska BBC och citeras bland annat av danska tidningen BT.

– Jag känner mig som en fånge, som en fågel i en bur, säger en av chaufförerna till BBC.

Det brittiska reportaget handlar om chaufförer som kör gods för Ikea i flera västeuropeiska länder, däribland Skandinavien.

De dåliga arbetsvillkoren ska gälla för de chaufförer som är anställda hos åkerier som finns i Östeuropa - men som hela tiden fraktar gods till terminaler och varuhus i de västeuropeiska länderna.

Enligt reportaget ligger chauförernas lön på under 25 kronor i timmen och därmed har de inte råd att bo på hotell i de länder de arbetar i.

Tjänar 4 500 kronor

En rumänsk chaufför vid namn Emilian berättar. enligt BBC, att han tjänar motsvarande cirka 4 500 svenska kronor i månaden.

Han både sover, äter och sköter sin hygien i lastbilshytten. Det hela kan pågå i fyra månader i sträck, så länge turen i Europa ibland varar.

Chauffören berättar i reportaget att han varje dag tar emot en kostnadsersättning på 45 euro, som ska täcka samtliga utgifter såsom hotell och mathållning.

Men på grund av den låga ersättningen har han inte råd att övernatta annat än i lastbilen som är hans arbetsplats.

– Jag känner mig fångad. Som en fågel i en bur, säger han.

Avlönad i Slovakien

Chauffören har sin anställning hos ett slovakiskt dotterföretag till det norska åkeriet Bring. Men trots att han kör i de västeuropeiska länderna blir han avlönad som om hans arbetsplats ligger i Slovakien, även om han aldrig vistas där.

Danska tidningen BT har pratat med Ikea och Tina Lindharth, kommunikationsansvarig för det svenska företaget i Danmark, säger att man i hög grad sympatiserar med chaufförerna som arbetar med sådana villkor.

Lindharth uppger att Ikea har tydliga regler för hur deras affärspartners ska agera och man kontrollerar även med jämna mellanrum företagen.

Gör egen kontroll

– Vi gör absolut vad vi kan, men vår andel av den totala lastbilstrafiken är relativt liten och vi kan inte ändra branschen på egen hand, säger hon.

På Ikea Danmark har man på senare tid själva börjat göra fysiska kontroller genom att intervjua lastbilschaufförerna.

Hittills har de intervjuerna inte bekräftat den bild som målas upp i det brittiska reportaget, uppger hon.  


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!