Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgift: Norra Skåne vill flytta journalister

TVINGAS FLYTTA? Reportern Berit Önell ska enligt uppgift flyttas från Norra Skånes redaktion i Hässleholm. Foto: Privat

Norra Skåne vill enligt uppgift flytta journalisterna Berit Önell och Anders Kauranen från redaktionen i Hässleholm. Det framkom på måndagens hastigt sammankallade fackliga förhandlingar.

- Det låter som någon typ av hämndaktion, säger Berit Önell.

DE ÄR HUVUDPERSONERNA I KONFLIKTEN

M-Kommunalrådet

Kommunalrådet Pär Palmgren, M, erkänner i intervju med SR Kristianstad att han har varit i kontakt med ordföranden om tidningens innehåll.

Styrelseordföranden

Norra Skånes styrelseordförande Håkan Mattsson, själv centerpolitiker i Ystad, vägrar kommentera "ett pågående personalärende".

Chefredaktören

Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk förnekar att politikerna lagt sig i arbetet på Norra Skåne.

Reportern

Reportern Berit Önell omplaceras efter 15 år som kommunreporter.

Nyhetschefen

Nyhetschefen Anders Kauranen hoppade av sin tjänst i protest efter behandling av Berit Önell.

C-Kommunalrådet

Kommunalrådet Lars-Göran Wiberg, C, ska ha tagit kontakt med Håkan Mattsson och krävt åtgärder.

Detta har hänt

Kritiska artiklar

Berit Önell skriver kritiska artiklar i Norra Skåne om kommunens affärer i Hässleholm. Kort därefter omplaceras hon.

Ultimatum

Kommunalrådet Lars-Göran Wiberg, C, ska ha tagit upp artiklarna med tidningens styrelseordförande Håkan Mattson och begärt en förändring. Styrelseordföranden ska då ha kontaktat chefredaktören och gett henne ett val: omplacera Önell eller avgå själv.

Avgår i protest

Nyhetschefen Anders Kauranen avgår i protest. Han bandar i hemlighet ett samtal där han, som han upplever det, hotas av Karlsson-Bernfalk för att hålla tyst.

Striden en riksnyhet

Uppgifter om konflikten på Norra Skåne läcker ut och blir nyhetsstoff både lokalt och på riksnivå. Fackklubben på Norra Skåne och Skånska dagbladet kräver chefredaktörens avgång.

Kräver åtgärder

Skyddsombunden på tidningen kontaktar Arbetsmiljöverket som kräver åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Verket hotar med vite på 30 000 kronor.

Konflikten på tidningen Norra Skåne har växt under våren. Reportern Berit Önell skrev flera granskande artiklar om Hässleholms kommunpolitikers fastighetsaffärer och blev kort därefter omplacerad.

Hon och den tidigare nyhetschefen Anders Kauranen menar att det var politiska påtryckningar som fick chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk att fatta det beslutet.

Konflikten förvärrades

Hon ska ha berättat för dem att tidningens styrelseordförande Håkan Mattson kontaktat henne den 1 april och gett henne ett val: omplacera Önell - eller avgå själv.

Mimmi Karlsson-Bernfalk själv tillbakavisar dock uppgifterna.

Sedan dess har konflikten förvärrats och blivit en riksnyhet.

Norra Skåne ska i måndags ha kallat till fackliga förhandlingar om en omorganisation på tidningen.

Efteråt fick reportern Berit Önell veta att arbetsgivaren vill omplacera henne och den tidigare nyhetschefen Anders Kauranen från redaktionen i Hässleholm till Östra Göinge respektive Sjöbo.

"Straffat ut sig"

Anledningen ska enligt en källa vara att de enligt ledningen har "straffat ut sig" från redaktionen genom Anders Kauranen uttalande i Sydnytt om att kommunalråden i Hässleholm är skurkar och att Önell ska ha "agerat i samma anda".

- Vad ska man säga, det är inte klokt. Det låter som en specialkonstruktion för att få bort mig från Hässleholm, säger Berit Önell, som sedan tidigare omplacerats från kommunbevakningen.

Enligt Önell ska arbetsgivaren ha sagt i förhandlingen att hon och Anders Kauranen misskrediterat kommunens politiker.

- Hur mycket ska vi fjäska för dem? undrar Önell.

Chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk vill inte kommentera uppgifterna om omplacering med hänvisning till de pågående förhandlingarna.

"Det har vi inte sagt"

Men hon dementerar att arbetsgivaren ska ha sagt att Önell och Kauranen straffat ut sig från redaktionen.

– Det har vi inte sagt.

Pernilla Nielsen Negrén, förhandlare för Norras Skånes och Skånska dagbladets journalistklubb, har inte heller hört formuleringen "straffat ut sig från redaktionen".

Varför ska de omplaceras?

– Vi är mitt uppe i förhandlingar som inte enbart rör Berit och Anders. Alla på Norra Skånes och Skånska Dagbladets redaktioner påverkas mer eller mindre av den här situationen. Mycket är oklart i nuläget, säger hon.

Fackklubben stöder dock inte omplaceringen.

– Från journalistklubbens sida vidhåller vi självklart att det inte finns någon som helst grund för att omplacera Berit Önell och Anders Kauranen. Förhandlingarna är inte avslutade, men vi jobbar fortfarande för att få till en bra lösning, säger Pernilla Nielsen Negrén.

Har fått vitesföreläggande

Norra Skåne har tidigare fått ett vitesföreläggande från Arbetsmiljöverket med krav om att förbättra arbetsmiljön, som efter konflikten har beskrivits som katastrofal.

Bland annat ska arbetstagare ha varit oroliga för att obehöriga snokat på redaktionen.

På måndagen skickade tidningen sitt svar till verket.

- Samma dag kallade de till förhandling, de trappar upp konflikten, säger Berit Önell.

Enligt Norra Skånes svar till Arbetsmiljöverket har tidningen undersökt arbetstagarnas oro för att känsliga uppgifter ska röjas och risken för att oron ska leda till ohälsa.

Oron bedöms som "inte särskilt utbredd" och risken för ohälsa som låg.

Ska införa tydliga riktlinjer

Åtgärderna som föreslås innebär bland annat att det ska införas tydliga riktlinjer för hur utomstående med koppling till företaget får vistas i lokalerna samt att tidningen ska gå ut med tydliga riktlinjer angående källskydd och skydd av känsligt material.

De fackliga förhandlingarna är ajournerade på obestämd tid.

Kvällsposten har sökt de fackliga förhandlarna Pernilla Ekdahl och Pernilla Nielsen Negrén utan resultat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!