Fem skyttar ska ha omringat offret när han klev ur sin bil Foto: Johan Nilsson / TTFem skyttar ska ha omringat offret när han klev ur sin bil Foto: Johan Nilsson / TT
Fem skyttar ska ha omringat offret när han klev ur sin bil Foto: Johan Nilsson / TT
Han sköts sedan till döds med cirka 30 skott. Foto: Johan Nilsson / TTHan sköts sedan till döds med cirka 30 skott. Foto: Johan Nilsson / TT
Han sköts sedan till döds med cirka 30 skott. Foto: Johan Nilsson / TT
Enligt polisen och Kriminalvården tillhör mannen det ledande skikten inom den så kallade M-falangen Foto: Johan Nilsson / TTEnligt polisen och Kriminalvården tillhör mannen det ledande skikten inom den så kallade M-falangen Foto: Johan Nilsson / TT
Enligt polisen och Kriminalvården tillhör mannen det ledande skikten inom den så kallade M-falangen Foto: Johan Nilsson / TT
Kriminalkommissarie JB Cederholm vid Skånepolisen. Foto: Sanna DolckKriminalkommissarie JB Cederholm vid Skånepolisen. Foto: Sanna Dolck
Kriminalkommissarie JB Cederholm vid Skånepolisen. Foto: Sanna Dolck

Uppgift: Gängman lurad i fälla – sköts

Publicerad

Fem skyttar omringade offret när han klev ur sin bil. Den 30-årige gängmannen gick rakt in i en fälla och sköts med cirka 30 skott, enligt uppgift till Kvällsposten.

– Det var ett flertal skyttar och det avlossades ett stort antal, säger kriminalkommissarie JB Cederholm vid Skånepolisen.

Mordoffret utpekas enligt handlingar i tingsrätten som ledande person inom M-falangen, ett kriminellt nätverk i Malmö. Under dagen har polis slagit till mot ett antal platser. Ingen misstänkt har gripits.

Den så kallade M-falangen är namnet på en sammanslutning av ett antal Malmöbor som av polisen pekats ut som ett kriminellt nätverk. Namnet används i dagligt tal i Malmö för att beskriva den här gruppen av män. Polisen har under flera år byggt upp en betydande information om samtliga personer som antas ingå i den inre kärnan.

Den mördade 30-åringen pekats av flera poliskällor ut som en av de ledande i M-falangen.

Informationen om mordet från polisen är fortfarande knapphändig. Men mordet på den 30-årige mannen har inneburit att Malmöpolisen aktiverat stora resurser för att hitta förklaringen till varför han sköts ihjäl.

JB Cederholm vill inte i kommentera Kvällspostens uppgifter om att fem skyttar väntade på 30-åringen när han kom till p-platsen cirka kl 01.30 i natt.

– Det var ett flertal skyttar, säger JB Cederholm som leder spaningarna efter mördarna.

För närvarande är ingen åklagare förundersökningsledare. Men polisen har under morgon och dagen genom husrannsakningar för att hitta bevis eller annat som kan knyta gärningsmän till mordet.

Läget vid 14-tiden är detta:

– Vi har inte gripit någon misstänkt, säger JB Cederholm.

Den mördade 30-åringen tillhör enligt polisen och Kriminalvården det ledande skikten inom den så kallade M-falangen, ett gäng som för flera år sedan låg i blodig konflikt med den så kallade K-falangen.

– Det här kan utlösa ett nytt gängkrig med hämndaktioner, uppger en insatt poliskälla för Kvällsposten.

Poliskontroll

När mannen i natt körde till det som senare blev platsen där han mördades ska han ha kommit överens om att träffa en eller flera personer. På väg dit stoppades han i en poliskontroll men fick köra vidare.

Men när han kom fram hamnade 30-åringen en fälla. Enligt uppgift till Kvällsposten blev han lurad att köra dit.

Där väntade fem skyttar som avlossade cirka 30 skott mot honom, enligt uppgifter till Kvällsposten.

– Ett stort antal skott har avlossats och på platsen hittades också ett stort antal hylsor, säger JB Cederholm som inte vill kommentera uppgiften om ett 30-tal skott.

Dömd till vapenbrott

30-åringen har själv tidigare dömts för vapenbrott och dödmes så sent som förra året till fängelse efter att ha gripits med en skarpladdad pistol på ett café i Malmö.

30-åringen uppgav i tingsrätten att han kort före gripandet tagit emot pistolen av en annan man och överklagade fängelsedomen till hovrätten.

Förhandlingen skulle ha hållits i dag.

Sydsvenskan uppger att 30-åringen skulle till p-platsen för att diskutera affärer. JB Cederholm vill inte bekräfta den uppgiften, men konstaterar:

– Det är ingen plats som han normalt vistas på den tiden på dygnet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag