Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Universitetets hjälp till nationerna kan stoppas

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Studentnationerna på Lunds universitet har det tufft i coronakrisens spår.Foto: JENS CHRISTIAN

Studentnationerna i Lund hotas av miljonförluster i coronakrisens spår.

Universitetet vill stötta ekonomiskt – men det är långt ifrån säkert att stödet är tillåtet, skriver Sydsvenskan.

Coronakrisen har satt tvärstopp för studentnationernas verksamhet och nationerna hotas av stora förluster. Studentkåren har uppmärksammat Lunds universitet på den prekära situationen, med en sammanställning från nationerna.

– Det framgår klart och tydligt hur utsatta nationerna är och att de kommer att behöva skuldsätta sig om det här fortsätter, säger Gustav Ekström, ordförande i Lunds universitets studentkårer, till Sydsvenskan.

Om verksamheten kan dras igång redan till hösten tror de flesta nationer att de kan klara sig ekonomiskt, men om krisen drar ut på tiden blir det värre. Universitetet uttrycker en förståelse för situationen och skulle vilja hjälpa. Men;

– Våra möjligheter att stödja tredje part är väldigt begränsade i lag. Men det finns en liten öppning, vad gäller sådant som kallas studiesocial verksamhet, säger Lunds universitets planeringschef Tim Ekberg till Sydsvenskan.

Undervisning – men inga jättefester

Att viss undervisning kommer att tillåtas till hösten är ett positivt besked för nationerna, men begränsningen om maximalt 50 personer vid folksamlingar kommer att fortsätta sätta käppar i hjulet för planer på större studentfester.

– Beskedet betyder att de inte kommer att vara stängda för all verksamhet. Däremot kan nationerna inte ha de jättefester om de haft tidigare, säger Tim Ekström.