Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Universitet vill kasta ut våldtäktsdömd student

Våldtäkt – ett allvarligt sexualbrott
Lunds universitet vill få den våldtäktsdömde studenten avstängd från läkarutbildningen.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Läkarstudenten i Lund är dömd för våldtäkt. Men då domen är överklagad kan universitetet inte kasta ut honom från utbildningen.Foto: Picasa/Colourbox / Picasa

Läkarstudenten i Lund är dömd för våldtäkt. Men då domen är överklagad kan universitetet inte kasta ut honom från utbildningen.

– Vi överklagar för att vi menar att studenten borde ha avskiljts från sin utbildning eftersom att han enligt tingsrätten gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet, säger Maria Björkqvist, utbildningsansvarig på medicinska fakulteten i Lund, till Sydsvenskan.

Läkarstudenten kommer på grund av våldtäktsdomen inte att få göra praktik med patientkontakter, det har Region Skåne meddelat. Därför anmälde Lunds universitet ärendet till Högskolans avskiljandenämnd, som är den instans som prövar om en student kan tvingas avsluta en utbildning. 

Men svaret blev nej. En elev som ska tvingas avsluta sin utbildning måste vara, psykiskt sjuk, ha gjort sig skyldig till grov brottslighet motsvarande minst ett års fängelse, eller kan vara farlig för andra, enligt Sydsvenskan. 

Men för att Högskolans avskiljandenämnd ska kunna fatta beslut måste en dom ha vunnit laga kraft. Och det har inte våldtäktsdomen mot studenten, eftersom denna överklagats.

Därför får universitetet nej på sin begäran om att kasta ut studenten.

Det beslutet överklagar nu Lunds universitet.

– Det här är inte vilken utbildning som helst. Det ingår patientkontakt i utbildningen och patienter måste kunna känna fullt förtroende för sjukvården och den de möter där. Det är bakgrunden till att vi driver den här frågan, säger Maria Björkqvist.

Anpassad studiegång

Tillsvidare har den våldtäktsdömde studenten erbjudits anpassad studiegång där inga patientkontakter förekommer.

– Vi är skyldiga att ge studenten utbildning, men vi kan inte låta honom gå på den kursen han skulle ha gått nu. Sjukvården har bestämt att han inte får ha patientkontakt, så därför får han nu en anpassad studiegång utan patientkontakt, säger Maria Björkqvist.

Enligt Sydsvenskan efterlyser hon nu att regelverket kring avskiljande av studenter från legitimationsgrundande utbildningar ses över.