Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unikt: Första bilden på en varg i Danmark

För första gången har danska Naturstyrelsen fångat en livs levande varg på bild i Danmark.
Foto: NATURSTYRELSEN OCH NATURHISTORISKA MUSEET

För första gången har danska Naturstyrelsen fångat en livs levande varg på bild i Danmark.

Det unika fotot togs av en viltkamera som satt uppmonterad i en skog på Jylland.

Efter knappt tvåhundra års frånvaro har Danmark åter fått varg i faunan.

Att det varit på det sättet har varit känt i flera år. Första gången man med säkerhet kunde slå fast att vargen etablerat sig i Danmark var 2012, när resterna av en död varg anträffades i Nationalpark Thy på norra Jylland.

Efter det har danska Naturstyrelsen, vår motsvarighet till Naturvårdsverket, genom DNA-spår fått in flera säkra rapporter om hur varg rört sig i Danmark.

Slank varg

Nu är dock entusiasmen fullständigt på topp sedan man dessutom fått in bilder på en livs levande varg som rör sig i den danska naturen.

Bilden togs av en viltkamera som satt uppmonterad i en skog mitt på Jylland. Bilden visar en vuxen och slank varg med kort sommarpäls. Bilden togs under sommaren och har nu lagts upp på Naturstyrelsens hemsida med rubriken "Här går vargen i fotofällan".

Den aktuella kameran som registrerade vargen har satts upp av Naturhistorisk Museum, Århus universitet och Naturstyrelsen, som i samarbete driver ett projekt om den danska vargen.

40 vargar

Under de senaste åren har projektet samlat in uppgifter om cirka 40 vargar som tros ha rört sig i Danmark. Enligt undersökningen finns de flesta av vargarna på just Jylland.

Forskarna har även undersökt vargens matvanor och då har man konstaterat att både rådjur, dovhjortar och kronhjortar fallit offer för vargen. I vissa fall har även får angripits. Även frukt som äpplen, körsbär och majs lockar vargen till matbordet.

I Sverige fanns vid den senaste uppskattningen från Naturvårdsverket vid årsskiftet 2014-15 cirka 460 vargar.