Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unika långtidsprognosen från DMI – hettan drar in

Så blir vädret de kommande dagarna.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Kommande dagar blir det ostadigt, därefter drar supervärmen in.

Temperaturen väntas kliva över 25 grader på flera håll i Sydsverige redan i nästa vecka.

Men passa på att njuta nu under juli – enligt långtidsprognosen från danska DMI - som är motsvrigheten till SMHI - blir det inte lika roligt resten av sommaren.
Men hösten ska bli riktigt varm - över det normala. 

Sluttampen av helgen väntas bli molnig och på sina håll även regnig. Temperaturerna väntas ligga kring 20-strecket i de västra delarna av Skåne och Halland – med risk för nederbörd.

I stället får Blekinge och Kalmar ses som vinnare med sina 24 grader och sol.

– Det ser ut att bli ostadigt med regn och risk för åska som drar in över Skåne och Sydsverige. Söndag blir det skurar, men det stabiliseras i början av nästa vecka, säger Jesper Rosberg, meteorolog på DMI. 

Högtryck växer in

Därefter drar värmen in, spår meteorologen.

För redan på tisdag värmer solen upp i hela Sydsverige. Framför allt på ostkusten blir det fint väder med temperaturer långt över 20 grader. Och sen ännu varmare.

På torsdag visar prognosen 25 grader. Mot slutet av arbetsveckan är meteorologernas kartor fyllda med solar. Det kan bli ännu varmare.

– Det ser ut som att ett högtryck växer in över södra Sverige och Danmark på tisdag och onsdag. Det innebär varmare luft och i mitten och slutet av nästa vecka ser det ut som högsommar. Detaljerna är osäkra, men det ser ut som att det blir över 25 grader, säger Jesper Rosberg.

Det är värme från södra Europa som letar sig upp mot Skandinavien. Nästa vecka drar en ny värmebölja in över Europa och länder som Frankrike, Spanien, Portugal  Storbritannien och och Tyskland kommer att drabbas.

Det kan bli över 40 grader på vissa håll, som i Frankrike och Spanien. Och åtminstone delar av de här temperaturerna kommer hitåt.

– Starten av juli kanske inte varit superbra, men nu ser det ut som att det blir ett högtryck med fint väder, säger Jesper Rosberg

Kylig augusti

Men mot slutet av sommaren ser det ut som att vädergudarna vänder bort blicken från Skandinavien.

Enligt DMI:s unika långtidsprognos ser augusti ut att bli något kyligare än normalt.

– Prognosen gäller för Danmark, men Skåne och Sydsverige ligger väldigt nära, så det är väldigt liknande förhållanden. Men det gäller inte för de norra delarna av Sverige, säger Jesper Rosberg. 

– På lång sikt är det väldigt stor osäkerhet. Vi mäter det översiktliga trycket och luftmassor. Det går inte att gå in på detaljer hur varmt det blir exakt, prognosen är väldigt överskådlig.

Enligt DMI:s långtidsprognos väntas augusti bjuda på svala vindar strömma över Danmark och södra Sverige. Det ger att växlande väder med soliga dagar, följt av regniga dagar. Temperaturen väntas ligga något under det normala. 

Varm september

Men om augusti blir något kyligare än normalt blir september tvärtom. 

Det finns tendenser till ett högtryck över de brittiska öarna, vilket leder till ett mer stabilt väder över Danmark och Sydsverige. 

Vi ska inte sätta för höga förväntningar, men det tyder på att vi fler dagar med uppehåll och det kan hända att det blir en övergång till ett sensommarväder och varmare period”. 

Men enligt DMI går det inte att med säkerhet säga hur vädret som helhet blir. Temperaturen väntas ligga kring det normala – men nederbörden mindre än normalt. 

Oktober

Flera prognoser pekar på att värmen håller sig kvar in i oktober. Men oktober är trots allt årets första riktiga höstmånad. Därför väntas det bli en hel del regn. 

”Det går inte att se stora avvikelser i prognosen mot det klimatologiska genomsnittet, för vilket den här månaden betyder fler regnfronter och skyfall”, skriver DMI i sin långtidsrapport.

Det är, enligt DMI, inte helt otänkbart att det i slutet av månaden innebär nattfrost på sina håll och klart väder. 

Men trots det väntas temperaturer över det normala. 

Vill din kommun att du ska spara vatten? Tänk på detta.