Unika domen står fast – fyra år för tvångsgifte

På den här öde toaletten misstänks den 43-årig pappan ha utsatt dotterns pojkvän för sexuell förnedring och sedan tagit bilder.
Foto: Polisen
Den 3 november förra året kidnappade pappan och en 33-årig bekant pojkvännen och tvingade honom att ta ut 7 000 kronor på en bankomat i Landskrona. Pappan och 33-åringen stod bakom pojkvännen och vaktade honom när han tog ut pengarna.
Foto: Polisen
Vid samma tillfälle tvingades dotterns pojkvän in i pappans garage där han tvingades till en sexuellt förnedrande handling. Pappans bekanta tog bilder på pojkvännen.
Foto: Polisen

Målet är helt unikt i sitt slag i Sverige.

Detta är första gången någonsin som äktenskapstvång prövats i svensk domstol.

Nu slår Högsta domstolen fast att den 4-åriga fängelsedomen består för den 43-årige pappa som tvingade sin dotter att gifta sig i Afghanistan.

Kvällsposten har tidigare rapporterat om hur dottern fick ett ultimatum, antingen tvingades hon gifta sig med mannen hennes pappa valt ut eller så väntade döden. I tingsrätten i Lund dömdes pappan för bland annat äktenskapstvång till fyra års fängelse – en dom som sedan bekräftats i hovrätten.

Nu rapporterar Helsingborgs Dagblad att Högsta domstolen i fredags beslöt att fallet inte kommer att tas upp till prövning – och därmed står domen fast.

Brodern frias

I Lunds tingsrätt dömdes pappan bland annat för äktenskapstvång, misshandel, olaga hot, rån och sexuellt ofredande.

Pappans advokat menade efter domen i hovrätten att han hade goda förhoppningar om att Högsta domstolen skulle pröva fallet på grund av sin unika natur.

Brottsoffer var både dottern och den pojkvän hon själv hade valt men som inte accepterades av pappan. 

Ytterligare två män åtalades tillsammans med pappan, en av dem var dotterns bror. Han friades senare.

Den andre mannen, en 32-åring, dömdes till tre års fängelse för att ha fört bort, misshandlat, hotat och utsatt pojkvännen för sexuellt ofredande. 

Lurad att följa med till Afghanistan

Dottern hade under en längre tid hållit relationen med sin pojkvän (också han från Afghanistan) hemlig. Men för att paret skulle slippa smyga med sin kärlek valde pojkvännens mamma att gå till dotterns familj.

Å sin sons vägnar bad hon om kvinnans hand. Men kvinnans pappa uppskattade inte gesten.

Dottern lurades då att följa med sin far till Afghanistan där hon mot sin vilja tvingades gifta sig med en enligt pappan mer lämpad man – en man hon aldrig träffat tidigare.

Tillbaka i Sverige registrerade hon efter att ha pressats av sin familj äktenskapet hos Migrationsverket. I samband med registreringen slog hon också larm om vad hon blivit utsatt för samtidigt som hon återupptog kontakten med sin pojkvän.

Tingsrättens dom överklagades av båda parter och nu står den alltså fast. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!