Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Unik observation: utdöd stork i Skåne

Storken har klassificerats som utdöd i Sverige sedan 1954. Men Artdatabankens i rödlista fanns en positiv nyhet – den är inte utdöd längre.
Foto: LÄSARBILD
Välkommen tillbaka.
Foto: LÄSARBILD

Tack vare ett storkpar som slog sig ner i skånska Stänkelösa är storken är inte längre utdöd utan bara akut utrotningshotad.

Storken har klassificerats som utdöd i Sverige sedan 1954. Men Artdatabankens i rödlista fanns en positiv nyhet – den är inte utdöd längre.

Berith Cavallin har varit fascinerad av storkar nästan hela sitt liv. Hon har varit projektledare för Storkprojektet och är utnämnd till Hedersstork av Naturskyddsföreningen. Så det var kanske ingen slump att det första storkparet slog sig ner hos henne förra året.

Storkarna är uppvuxna inom Storkprojektet, men var inga av Berith Cavallins skyddslingar, det visste hon direkt.

– Jag kollar varenda stork jag ser, så jag känner igen en nykomling.

Först kom en hona.

– Hon började bygga och efter tio dagar kom en hanne. Inom en minut parade de sig första gången och sen var det kört. Det gick som på räls.

Efter det var det inte mer än naturligt att storkparet själva fick besök av storken och två ungar gjorde entré.

I år är det rena storkfrossan på taken på Berith Cavallins gård.

– Jag har sex par storkar på längorna som ruvar för fullt. Och så är det storkar som inte häckar i år som kommer förbi. Så sent som i dag hade jag sju stycken.

TT

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!