Villan i Laröd utanför Helsingborg ligger på landborgskanten med storslagen utsikt över Öresund och Danmark.
Den över femtusen kvadratmeter stora trädgården vindlar sig hela vägen från huset ner till stranden.
Själva bostaden är på 290 kvadratmeter med nio rum. Det stora vardagsrummet i olika nivåer följer hela husets långsida med fönster från nästan golv till tak.
Mitt i villan finns ett grönskande atrium och på tomten swimmingpool.
Huset lades ut på bostadssajten Hemnet under torsdagen och väckte genast berättigad uppmärksamhet. På några timmar hade över 20 000 besökare tittat på objektet.
Fastighetsmäklaren Catharina Grenestedt på Skeppsholmen Sotheby's International Realty har fått ansvaret för försäljningen. Hon bedömer att objektet kan säljas för rekordnivåer med skånska mått – kring 37 miljoner kronor.
– Villa Herneryd har internationell klass, bästa läge och är ritat av arkitekt av högsta internationella status, säger hon.
Dragen tydliga
I delar av arkitekturen kan man se att den danska arkitekten Utzons idéer från Operahuset i Sydney går igen i den skånska villan.
Exempelvis har det bågformade stora taket över entrén ett liknande uttryck som det karaktäristiska taket på Sydneyoperan.
Kopplingen mellan Operahuset och villan i Laröd är också lika enkel som självklar.
Den som beställde villan 1962 var Olof Herneryd, en gång direktör för Höganäsbolaget några mil bort.
På 1960-talet producerade företaget bland annat glaserade klinkerplattor i företagets anläggning i Skromberga utanför Helsingborg.
Den då okände arkitekten Jörn Utzon föll för materialet och föreslog att hela operabygget skulle kläs med de vita plattorna.
Utzon var då bara i början av sin karriär, 38 år gammal, och hade först fått nobben för bygget. Den nytillträdde jurymedlemmen Eero Saarinen öppnade dock upp ögonen på beslutsfattarna för det spektakulära operahuset.
Dansken vann arkitekttävlingen 1957 och operahuset stod färdigt först 1973. Då täckte också 1 056 000 vita klinkerplattor från Höganäsbolaget de 14 olika takskalen.
Skalade apelsin
Jörn Utzon var aldrig själv i Sydney under projekttiden. Han använde kartor och sjökort som hjälp när bygget växte fram på ritbordet.
Själva idén till taken lär dansken ha fått efter att ha skalat en apelsin.
I villan i Laröd finns fortfarande gott om 60-tals vibbar. På golven ligger de rustika plattorna från den skånska fabriken kvar.
– Villa Herneryd är ett konstverk och kulturskatt, inte bara en villa. Det är en fastighet för arkitektur- och designmedvetna livsnjutare som vill bo lugnt och fridfullt på bästa läge med fantastisk havsutsikt, menar Catharina Grenestedt.
Det mesta är dessutom bevarat i bästa skick. Villan är rödklassad som särskilt värdefull bebyggelse och exteriöra förändringar får inte göras utan vidare.