Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unik karta visar: Här finns flest smittade

Ny forskarstudie kan hitta corona-hotspots i Sverige.
Maria Gomez, professor vid Lunds universitet.Foto: Kennet Ruona / Lunds Universitet
Studien omfattar över 130 000 människor som dagligen får rapportera hur de mår.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lunds universitet presenterar nu för första gången en karta över hur stor andel av den vuxna befolkningen i Sverige som kan antas ha pågående covid-19. 

Studien omfattar över 130 000 människor som dagligen får rapportera hur de mår. 

– Vår förhoppning är att kunna ge dagliga uppdateringar för att identifiera nya ”hotspots” innan dessa kan upptäckas i andra övervakningssystem inom hälso- och sjukvård” säger Maria Gomez, professor vid Lunds universitet.

Forskare i Lunds universitet är först ut med att ge en bild av hur stor andel av befolkningen som just nu uppskattas ha en pågående covid-19-infektion. Studien omfattar mer än 130 000 personer som varje dag fått rapportera om hur de mår i en app. Materialet har sedan analyserats varpå forskarna har kunnat ta fram nationella kartor som visar den uppskattade förekomsten av covid 19 i den vuxna befolkningen. 

Metoden som ligger till grund för studien har först utvecklats av forskare på Kings College London. 

– Den största nyttan med våra beräkningar är att vi kommer kunna titta på trender över tid och kan jämföra epidemin i de olika länen, säger Maria Gomez, professor vid Lunds universitet.

– Vår förhoppning är precis som i Storbritannien kunna ge dagliga uppdateringar för att identifiera nya ”hotspots” innan dessa kan upptäckas i andra övervakningssystem inom hälso- och sjukvåren. 

Samtidigt konstaterar Maria Gomez att en begränsning med metoden förstås är att den inte fångar in personer som har en pågående asymtomatisk infektion. 

Kartan som visar hur stor andel av den vuxna befolkningen som uppskattas ha en covid-19-infektion just nu i varje län. Metoden kommer ursprungligen från Storbritannien.Foto: Linda Häggström

Stor skillnad mellan län

Enligt kartan som forskarna presenterade under tisdagen är troligtvis flest just nu drabbade i följande län: Stockholm, Södermanland, Västmanland, Gävleborg och Dalarna. I dessa län tror man att mellan 3 och 3,5 procent har en pågående covid-19-infektion. Desto lägre ser det ut att vara i Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland som ligger på mellan 1,5 och 2 procent. 

Deltagarna i studien är mellan 20 och 69 år men forskarna hoppas att fler äldre människor ska haka på så att de även kan göra beräkningar för den äldre delen av befolkningen. 

Appen som forskarna använder sig av heter COVID Symptom Study och lanserades i slutet av april. 

Vecka 15 var den dödligaste på hela 2000-talet i Sverige.